Václav (Pleš)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Václav
Pohled na místo zaniklé vsi
Pohled na místo zaniklé vsi
Lokalita
Charakterzaniklá vesnice
ObecBělá nad Radbuzou
OkresDomažlice
KrajPlzeňský kraj
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Katastrální územíPleš
Václav
Václav
Další údaje
Zaniklé obce.cz2931
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Osada Václav (německy Wenzelsdorf) stávala na okraji plešské náhorní planiny, v sedle mezi vrchy Velký a Malý Zvon. Po administrativní stránce spadala pod obec Pleš, dnes součást města Bělá nad Radbuzou v okrese Domažlice.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Osada byla založena na konci 18. století na pozemcích vlastněných Václavem Kocem z Dobrše, po němž dostala své jméno. Před druhou světovou válkou se zde uvádí 61 stavení, po vysídlení německého obyvatelstva a vytvoření hraničního pásma v padesátých letech dvacátého století byla srovnána se zemí. Dnes se v jejích místech rozkládá opuštěný a chátrající areál Pohraniční stráže ze sedmdesátých let dvacátého století.

Areál roty Václav[editovat | editovat zdroj]

Areál byl vystavěn okolo roku 1965 po rozšíření hraničního pásma a ze začátku jej využívala armáda. Nejprve zde sídlil útvar VÚ 7495 radiotechnického praporu, později zřejmě radiotechnický prapor z Kladna (rota ČSLA). Bydleli zde vojáci z radiostanice na Zvonu. Prokazatelně zde žili ještě v roce 1975, po dokončení Zvonu se odstěhovali tam a objekt využívala 7. rota 2. praporu 9. brigády Pohraniční stráže. Tato rota původně sídlila v místech dnes již téměř zaniklé obce Pleš (proto nesla název rota Pleš) a objekt Václav využívala do svého zrušení po sametové revoluci. V roce 2008 přešly chátrající budovy do majetku Bělé nad Radbuzou.

Radiotechnický prapor z Kladna začal na rotě Václav působit od března 1974 minimálně do roku 1975. V této době se budovala věž na Velkém Zvonu.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]