Vysokotlaký laminát

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vysokotlaký laminát (anglicky High pressure laminate, zkratkou HPL) je vysokotlaký, konstrukčně plošný materiál na odolné, dekoračně výrazné povrchy. Barvy jsou v široké škále od dřevodekorů, dekorů kamenů až po abstraktní představy. Tloušťky od 0,4 do 1,8 mm. Povrchy mohou být lesklé, matné i v mnoha dalších strukturách. Jedná se o materiál s jedním z nejlepších poměrů kvalita/cena pro výrobu nábytku a stavební realizace.

Použití: v interiéru – na kuchyňské desky, desky stolů, skříňový nábytek, na výrobu dvířek, jako obkladový materiál na obložení stěn, dělicí příčky, odolné kancelářské podlahy, montážní stoly v průmyslu, izolační a nosné desky pro elektroprůmysl a mnoho dalších konstrukčních realizací. V exteriéru jako kompaktní desky (od 2 mm do cca 30 mm). Tento materiál se vyrábí v poměrně široké škále tlouštěk. Vzniká prostým vrstvením podkladových (kraftových) papírů. Venkovní obložení domů jako provětrávané fasády, dětská hřiště, ploty, brány, balkónové výplně a pod.

Historie: první laboratorní pokusy na konci 19. století. U vývoje průmyslových aplikací stály dvě firmy: Formica (1913) a Resopal (1930). Prvotní použití bylo jako izolační desky pro elektroprůmysl a odolný materiál na vodorovné desky stolů. V této době na lícové straně zatím pouze s hnědým povrchem bez dekoračních vrstev.

Vlastnosti: jsou popsané všeobecně závaznou normou: „Vysokotlaké dekorativní lamináty (HPL) – Desky na bázi reaktoplastů – ČSN EU 438 – (1 až 9)“. Předně se jedná o: vysokou oděruvzdornost, vysokou odolnost proti proražení, vysokou odolnost vůči teplotě (do 180 °C), vysokou odolnost proti průniku vody. Mají garantovanou rozměrovou stálost a vysokou odolnost proti oxidaci povrchu – tedy stálobarevnost.

Výroba: probíhá lisováním jednotlivých vrstev materiálu ve stacionárních lisech, zpravidla o vysokém počtu lisovacích portálů. Budoucí HPL se zaváží do lisovacího portálu ve skladbě: kraftové papíry (sycené pryskyřicí), dekorační papír, overlay (krycí, ochranná vrstva). Materiál je následně stlačen za vysoké teploty po dobu cca 80 minut. Při tomto procesu dochází k propečení jednotlivých vrstev v kompaktní celek. V každém lisovacím portále jsou lisovány vždy sudé počty budoucích HPL, oddělené jsou tzv. rozlupovou - separační vrstvou. Ta je vždy na rubové straně HPL. Po ukončení lisování je nutno vždy rubovou stranu přebrousit, aby se oddělily zbytky této vrstvy. Vzhled povrchu lícové strany HPL (lesk, mat, reliéfní struktury) určuje druh lisovacího plechu.

Speciality: zalaminovaná dřevěná dýha, plně probarvená jádra HPL, nehořlavé HPL, kovolamináty HPL, povrchy odolné chemikáliím pro chemické laboratoře, magnetické povrchy, možnosti digitálního tisku pro individuální návrhy, zvukově izolační desky, hluboké struktury povrchu a pod.

Přední výrobci HPL s prodejem v Evropě: Formica (EU), Abet Laminati (Itálie), Resopal (SRN), Pfleiderer (SRN), Polyrey (Francie), Kronospan (Polsko), Homapal (SRN), Oberflex (Francie), Modekor (SAE), Arpa (Itálie), Decolan (Švýcarsko), Puricelli (Itálie), Lamicolor (Itálie), Gentas (Turecko), ASD (Turecko), FunderMax (Rakousko).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]