Vysoké kolo (Krkonoše)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Vysoké kolo (1509 m))
O druhu jízdního kola pojednává článek vysoké kolo.
Vysoké kolo
Wielki Szyszak
Vysoké kolo
Vysoké kolo v popředí. Vzadu Vysoká pláň (1490 m) a budova Wavel.

Vrchol1509 m n. m.
Prominence334 m ↓ sedlo pod Petrovkou
Izolace9,2 km → Luční hora[1]
SeznamyTisícovky v Česku #4
Ultratisícovky #3
Nejprominentnější hory CZ #33
Hory a kopce Krkonoš #4
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PolskoPolsko Polsko
PohoříKrkonoše / Krkonošské hřbety / Slezský hřbet / Západní Slezský hřbet
Souřadnice
Vysoké kolo      
Vysoké kolo      
Horninažula
PovodíLabe, Odra
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vysoké kolo (polsky Wielki Szyszak, německy také Hohes Rad) je hora nacházející se v Krkonoších v hlavním hřebeni, na česko-polské hranici. Vrchol s nadmořskou výškou 1509 m leží již na území Polska, na českém území leží nejvyšší místo v nadmořské výšce 1508 m.[2][3] Je to nejvyšší hora západních Krkonoš a čtvrtá nejvyšší hora Krkonoš i celého Česka. S prominencí 334 metrů (převýšení od sedla nedaleko Petrovky) jde o druhou nejprominentnější horu Krkonoš.[1] V minulosti byla nazývána také Krkonoš, Velký Šišák, německy Gr. Sturmhaube.[4][5]

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o horu kupovitého tvaru ležící zhruba 5 km od osady Horní Mísečky na české straně hor a 8 km jižně od města Piechowice na straně polské. Nachází se v hlavním, širokém Slezském hřebeni, kde jsou patrné četné tvary způsobené kryoplanací místní žuly. Leží zde největší suťová pole pohoří. Na holém a plochém vrcholu stojí samostatné skalky a kamenná moře jen stroze pokrytá travou. Zřetelně se zde projevuje terasovitost terénu. Na jih spadají svahy Vysokého kola mnohem mírněji než na polskou stranu. Zde, na severu se objevují lavinové svahy, které se prudce lomí do ledovcového karuSněžných jam.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Výstup na samotný vrchol není oficiálně povolen, neboť leží v I. zóně KRNAP a nevede na něj značená turistická stezka. Na polské straně traverzuje vrchol červená turistická značka a na jižním svahu, na české straně, prochází cesta opatřena tyčovým značením. Na vrcholu, na polské straně hory, se nachází polorozpadlá kamenná mohyla, která byla postavena v osmdesátých letech 19. století na památku prvního německého císaře Viléma I.[5] Od mohyly je výborný, kruhový výhled.

Vysoké kolo od Sněžných jam
Vysoké kolo a Sněžné jámy
Ruiny pomníku Viléma I.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Prominence a izolace na Ultratisicovky.cz
  2. Základní mapa ČR 1 : 200 000 [online]. Zeměměřický úřad [cit. 2022-01-24]. Dostupné online. 
  3. Analýzy výškopisu [online]. Zeměměřický úřad [cit. 2021-01-12]. Je nutné využít nástroj Vlastnosti reliéfu. Dostupné online. 
  4. Petr Vaňous: Místo Krkonoš jsou na mapě Sudety, iDnes.cz, 22. 12. 2009
  5. a b PILOUS Vlastimil, GRUND Jiří, Východočeské hory: od Jizery po Tichou Orlici, 1. vyd. Praha - nakladatelství Miloš Uhlíř - Baset, 2005, ISBN 80-7340-077-4

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]