Vrbnovský palác

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vrbnovský palác
v Loretánské ulici na Hradčanech
Vrbnovský palác v Loretánské ulici na Hradčanech
Vrbnovský palác
v Loretánské ulici na Hradčanech
Základní informace
Slohbaroko, klasicismus
MateriálZdivo
Další majiteléBruntálští z Vrbna
Současný majitelČeská republika
Poloha
AdresaLoretánská 104/19
Praha 1, Hradčany
118 00  Praha 011, ČeskoČesko Česko
UliceLoretánská
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky39684/1-965 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vrbnovský (Wrbnovský) palác nebo také Chotkovský dům je památka nacházející se v ulici Loretánská 104/19 na Hradčanech v městské části Praha 1. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vrbnovský palác
Vstup do paláce

Palác je dvoupatrový objekt o několika křídlech se dvěma vnitřními dvory, ležící mezi ulicemi Loretánská (na severu, kde má dům arkádové podloubí) a Úvoz (na jihu). Jedná se o původně renesanční dům, který koupil od Vratislavů z Mitrovic v roce 1661 Jan František Bruntálský z Vrbna a nechal ho barokně upravit; byla přestavěna dvorní křídla a jižní část nad Úvozem. Později byl upraven ještě několikrát a v letech 1993–1998 zrekonstruován.

V paláci a v sousedním domě U kanónu (Loretánská 17/103) byl v roce 1837 zřízen výchovný ústav pro nevidomé, který vznikl v roce 1807 jako první tohoto druhu ve střední Evropě. O ústav pečovala Kongregace Milosrdných sester svatého Karla Boromejského. Dnes se zde nachází státní Škola Jaroslava Ježka – mateřská škola, základní škola, praktická škola a základní umělecká škola pro zrakově postižené.[2]

Památkově hodnotné jsou zejména tři reprezentační sály v prvním patře se štukovou a malířskou výzdobou.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2012-03-26]. Identifikátor záznamu 151719 : Vrbnovský palác. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Škola Jaroslava Ježka - Historie školy. www.skolajj.cz [online]. [cit. 2020-12-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-10-20. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]