Vrátenská hora

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vrátenská hora
Vrátenská hora a orba z Komošína
Vrátenská hora a orba z Komošína

Vrchol507 m n. m.
Prominence189 m ↓ sedlo s Bezdězem
Izolace8 km → Malý Bezděz
SeznamyNejprominentnější hory CZ
Hory Ralské pahorkatiny
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříRalská pahorkatina / Dokeská pahorkatina / Polomené hory / Housecká vrchovina / Libovická část[1]
Souřadnice
Vrátenská hora
Vrátenská hora
Horninatrachyt, pískovec
PovodíPšovka, Strenický potok, Košátecký potok
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vrátenská hora (507[2] m n. m.) je neovulkanický vrch v okrese Mělník Středočeského kraje. Leží ve východní části CHKO Kokořínsko asi 5 km SSV od města Mšena na katastrálním území blízké vesnice Libovice. Vrch je nejvyšším bodem okresu Mělník a Housecké vrchoviny.

Rozhledna[editovat | editovat zdroj]

Rozhledna Vrátenská hora

Předchůdkyní dnešní rozhledny na Vrátenské hoře byla upravená hasičská dřevěná věž na sušení hadic, kterou sem v roce 1893 přemístili hasiči ze Mšena. Stavba vydržela stát údajně do roku 1916 (někdy se udává rok 1903), kdy ji strhla vichřice. Sdružení obcí Kokořínska (SOK) si v roce 1992 dalo za cíl postavit na Vrátenské hoře novou vyhlídkovou stavbu. Rozhledna měla být zároveň i vysílačem pro mobilní operátory, byla tedy zainvestována tehdejšími firmami Eurotel a Radiomobil s tím, že pozemek pod stavbou daruje SOK a bude zřízena vyhlídková plošina pro veřejnost. Tak se i stalo a na Vrátenské hoře vyrostla ocelová trojboká oplechovaná konstrukce vysoká 40 m, s vyhlídkovou plošinou ve výšce 25 m. Slavnostní otevření se konalo dne 28. října 1999. Vstup je zpoplatněn. Z rozhledny je kruhový rozhled na Bezděz, Malý Bezděz, Ralskou pahorkatinu, hrad Housku, Housecké vrchy, Kokořínsko, České středohoří, hraniční hory nebo i Prahu. Výhled popisují informační tabule na ochozu.[3]

Geomorfologické členění[editovat | editovat zdroj]

Vrch náleží do celku Ralská pahorkatina, do podcelku Dokeská pahorkatina, do okrsku Polomené hory, do podokrsku Housecká vrchovina a do Libovické části.[1]

Vrátenská hora z Uhelného vrchu


Přístup[editovat | editovat zdroj]

Automobilem se dá dojet na parkoviště v jednom z bývalých lomů na jihozápadním svahu, poté pěšky na rozhlednu či na vrchol. Rozhledna leží na trase modré turistické značky NosálovHouska. Severním svahem zase prochází krátká spojnice v podobě žluté turistické značky.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b BALATKA, Břetislav; KALVODA, Jan. Geomorfologické členění reliéfu Čech. Praha: Kartografie Praha, 2006. ISBN 80-7011-913-6. 
  2. Geoprohlížeč: Základní topografická mapa ČR 1 : 50 000 [online]. Zeměměřický úřad [cit. 2023-09-08]. Dostupné online. 
  3. Vrátenská hora u Mšena [online]. Rozhledny.kohl.cz [cit. 2013-04-27]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]