Vozovna v Koželužské ulici

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vozovna v Koželužské ulici
Areál olomoucké tramvajové vozovny
Areál olomoucké tramvajové vozovny
Poloha
AdresaOlomouc, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vozovna v Koželužské ulici je komplex pro deponování tramvajových souprav v centru města Olomouce.

Původní areál, který má kapacitu 45 vozů, vznikl již pro zahájení provozu tramvajové dopravy v Olomouci v roce 1899.[1] Tato vozovna, která byla později upravována, byla pro tramvaje dostupná po manipulační trati z Horního náměstí dnešními ulicemi Opletalovou, Zámečnickou a Sokolskou.[2] Při reorganizaci tramvajových tratí v centru města v 50. letech 20. století byla tato trať z části zrušena a nahrazena téměř 600 m dlouhou, z větší části jednokolejnou manipulační tratí z náměstí Národních hrdinů ulicemi Legionářskou a Sokolskou.[2]

Odstavné kolejiště „Rubik“

Samotný komplex, jenž se nachází mezi ulicemi Sokolskou, Franklinovou a Dobrovského, však nebylo při pozdější expanzi tramvajového provozu možné rozšířit, proto v 70. a 80. letech vzniklo naproti vozovně přes ulici odstavné kolejiště pro 15 tramvajových vozů.[3] Tato odstavná plocha pod otevřeným nebem, která se nachází na místě několika zbořených středověkých domů, je přezdívána „Rubik“, podle složité manipulace s tramvajemi na jednotlivých odstavných kolejích, která připomíná hlavolam Rubikovu kostku.[2] Mezi „Rubikem“ a původní vozovnou vznikl kolejový trojúhelník, který je při jízdách z města nebo do města běžně využíván pro otáčení souprav. Všechny výhybky jsou zde řízeny manuálně (oproti zbytku vozovny a celé olomoucké tramvajové síti), při vjezdu na Rubik je úsekový dělič.

Při povodních v roce 1997 byl areál vozovny zatopen.[2]

V roce 2009 byla naplánována výstavba úplně nové vozovny v Rolsberské ulici kvůli plánovanému rozšiřování provozu a nákupu nových vozů. Konkrétní datum zahájení stavby nové vozovny, která má již místo zajištěno územním plánem, nebylo určeno, neboť finanční náklady na její vybudování i s potřebnou tramvajovou tratí byly příliš vysoké (2 miliardy korun).[1] V novém areálu by měly být garážovány i autobusy.

V roce 2023 byl otevřen odstav Jeremenkova.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Tramvajová vozovna [online]. Olomouckamhd.ic.cz [cit. 2009-05-18]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-02-17. 
  2. a b c d LOŠŤÁK, Michal. Historie olomouckých tramvají [online]. Spvd.cz, 2008-03, rev. 2008-04-06 [cit. 2009-05-18]. Dostupné online. 
  3. VOZOVNA TRAMVAJÍ A RUBIK [online]. Tramvajak-olomouc.wz.cz [cit. 2009-05-18]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-02-10. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]