Husitský bojový vůz

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Vozová hradba)
Dobové vyobrazení husitské vozové hradby
Replika husitského vozu

Husitské bojové vozy byl středověký bojový prostředek používaný husity během husitských válek. Využívány byly především pro stavbu tzv. vozových hradeb.

V počátcích byly pravděpodobně obyčejnými, běžně užívanými selskými vozy. Teprve postupem času došlo na základě zkušeností z bitev k rozlišení zásobovacích a bojových vozů. Pro tento účel byly využívány větší a pevnější vozy, vybavené na stranách deskou ze silných fošen. K vybavení bojových vozů náleželo silné prkno zavěšené ze spodu podél mezi koly. Tím byli bojovníci chráněni proti nepřátelské palbě. Vedle toho každý vůz vezl řetěz, jímž byla spojována kola vozů k sobě při srážení do vozové hradby. Ve voze bylo i nářadí jako lopaty, sekery, rýče a motyky, které sloužilo při úpravách cest. Vozové hradby byly velmi praktické, protože bojovníci byli na stejné úrovni jako bojovníci na koních, nebo byli výše než pěšáci a lépe se jim útočilo.

Husitská polní vojska měla v poli k dispozici obvykle větší množství vozů (ve velkých bitvách až stovky), které bylo možno ve vozové hradbě velmi rychle libovolně nakonfigurovat podle okamžitých potřeb do různých tvarů i většího počtu řad.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ČORNEJ, Petr. Husitské válečnictví. In: PŘENOSIL, Jiří. Od Velké Moravy k NATO : český stát a střední Evropa. Praha: Evropský literární klub, 2002. S. 53–67.
  • DOLEJŠÍ, Josef; KŘÍŽEK, Leonid. Husité : vrchol válečného umění v Čechách 1419-1434. Praha: Elka Press, 2009. 361 s. ISBN 978-80-87057-08-7. 
  • KUFFNER, Hanuš. Husitské vojny v obrazech : Sbírka 59 mapek a plánů k dějinám válek i válečnictví husitského se stručným výkladem zobrazených dějů : s velkou mapkou zemí koruny české za válek husitských. Královské Vinohrady: vl.n., 1908. Dostupné online. 
  • ŠMAHEL, František. Husitská revoluce. 3. Kronika válečných let. Praha: Karolinum, 1996. 420 s. ISBN 80-7184-075-0. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Vozová hradba ve Vlastenském slovníku historickém ve Wikizdrojích