Vousatka prstnatá

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxVousatka prstnatá
alternativní popis obrázku chybí
Vousatka prstnatá (Bothriochloa ischaemum)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídajednoděložné (Liliopsida)
Řádlipnicotvaré (Poales)
Čeleďlipnicovité (Poaceae)
Rodvousatka (Bothriochloa)
Binomické jméno
Bothriochloa ischaemum
(L.) Keng, 1936
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vousatka prstnatá (Bothriochloa ischaemum, syn.: Andropogon ischaemum, Dichanthium ischaemum) je druh trávy, tedy rostlin z čeledi lipnicovitých (Poaceae).

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o vytrvalou bylinu, dorůstá výšky nejčastěji 25–80 cm. Je volně trsnatá, sivozelená, později i nafialovělá. Listy jsou střídavé, jednoduché, přisedlé, s listovými pochvami. Čepele listů jsou ploché, cca 2–4 mm široké, trochu brvité. Na vnější straně listu se při bázi čepele nachází místo jazýčku věneček chlupů. Květy jsou v dvojnásobně složených květenstvích. Klásky jsou uspořádány do klasů, kterých je na rostlině většinou 5–15. Klasy jsou prstnatě rozestálé a skládají zkrácený hrozen (takže na první pohled si ho můžeme splést s okolíkem). Vřeteno klasů je pokryto dlouhými bělavými chlupy. Klásky jsou v klasu uspořádány do dvojic, kdy stopkatý klásek je sterilní nebo samčí a přisedlý je oboupohlavný. Oboupohlavné klásky jsou dvoukvěté, dolní květ je sterilní, jeho plucha je bez osiny, zatímco horní květ je fertilní oboupohlavný, pouze u tohoto květu je na pluše osina, která je cca 1.5–2 cm dlouhá, kolénkatá a lysá. Pluchy květů strilního klásku jsou také bez osin. Na bázi všech klásků jsou 2 plevy, které přibližně stejné, bez osin, zašpičatělé. Plušky u sterilních květů chybí, u fertilních taky nebo jsou velmi zakrnělé, bezžilné. Tyčinky jsou 3. Plodem je obilka.

Rozšíření ve světě[editovat | editovat zdroj]

Areál je celkem rozsáhlý, roste v jižnější Evropě a Asii a v Severní Africe, v Severní Americe přirozeně neroste, ale byla sem zavlečena.

Výskyt v Česku[editovat | editovat zdroj]

Vousatka prstnatá je v Česku značně teplomilný druh, proto ji najdeme pouze v nejteplejších a nejsušších pahorkatinách středních Čech a jižní Moravy. Roste v suchých trávnících, ve stepních okách v teplomilných doubravách a na suchých mezích.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Klíč ke Květeně České republiky, Kubát K. et al. (eds.), Academia, Praha
  • Dostál J. (1989): Nová květena ČSSR, vol. 2, Academia, Praha

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]