Volgogradskij prospekt (stanice metra v Moskvě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Volgogradskij prospekt
Střední loď stanice
Střední loď stanice
StátRusko
MěstoMoskva
UliceVolgogradskij prospekt
Vznik31. prosince 1966
Linky
Technické informace
Typ stanicemělce založená
Počet nástupišť1
Šířka nástupiště4 m
Hloubka pod povrchem8 m
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Volgogradskij prospekt (rusky Волгоградский Проспект) je stanice moskevského metra na Tagansko-Krasnopresněnské lince, v její jihovýchodní části. Pojmenována je podle stejnojmenné třídy, nad ní vedoucí.

Charakter stanice[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o podzemní hloubenou stanici (8 m hluboko), konstruovanou podle unifikovaného projektu pro tyto stanice; má ostrovní nástupiště (nebyla navržena na velké vytížení; nástupiště je užší než u podobných stanic) podpírané dvěma řadami sloupů, jež obkládá bílý mramor. Obklad stěn za nástupištěm tvoří bílé dlaždice pootočené o 45° doplňované reliéfy s tématem Bitvy u Stalingradu. S povrchem spojují podzemní nástupiště dva výstupy, vyvedené každý z jednoho jejího konce a ukončené v povrchových vestibulech. Denně stanici Volgogradskij prospekt využije 27 150 cestujících.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Planěrnaja Metro v MoskvěTagansko-Krasnopresněnskaja směr Kotělniki
Proletarskaja Volgogradskij prospekt Tekstilščiki
PlaněrnajaSchodněnskajaTušinskajaSpartakŠčukinskajaOkťabrskoje Pole Poležajevskaja BěgovajaUlica 1905 godaBarrikadnaja Puškinskaja Kuzněckij most Kitaj-gorod Taganskaja Proletarskaja Volgogradskij prospekt Tekstilščiki KuzminkiRjazanskij prospektVychinoLermontovskij prospekt ŽulebinoKotělniki