Vojtěchov (rozhledna)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vojtěchovská rozhledna
Vojtěchovská rozhledna, pohled od jihozápadu, dominanta nad obcí Vojtěchov v krajinné oblasti Železných hor
Vojtěchovská rozhledna, pohled od jihozápadu, dominanta nad obcí Vojtěchov v krajinné oblasti Železných hor
Základní informace
Konstrukceocelová, dolní část beton obložený kamenem, výplně dřevo
Kóta paty589,9 m n. m.
Rok vzniku2010
StátČeskoČesko Česko
KrajPardubický kraj
OkresChrudim
Souřadnice
Map
Technické informace
Výška stavby16,5 m
Počet schodů59
Počet vyhlídkových
plošin
3
Stavpřístupná sezónně
Poznámka
Lokalita je součástí Národního geoparku Železné hory
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vojtěchovská rozhledna stojí v krajinné oblasti Železných hor, na jihovýchodním okraji Kameničské vrchoviny,[1] ve vrcholové části nepojmenované svahové kupy (589,9 m n. m.), z hlediska administrativně správního na katastrálním území obce Vojtěchov v okrese Chrudim náležejícím do Pardubického kraje v České republice.[2]

Věž vysoká 16,5 m využívá vyvýšeniny nad obcí Vojtěchov s pomístním názvem (anoikonymum) Kladenský kopec, na vrcholu svahové kupy stejnojmenný trigonometrický bod (č. 9 trigonometrického listu 2420) s nivelací 589,93 m n. m., žulový terénní patník České státní trigonometrické sítě leží ve vzdálenosti 7,9 m na jihozápad od paty rozhledny v lokalitě zemědělských pastvin, na rozhraní katastrálních území Vojtěchov u Hlinska a Kladno u Hlinska.[3]

Lokalita s loukami a rozhlednou leží nad rozhraním se Skutečskou pahorkatinou, pro horopisnou jednotku je významným rozhledovým místem. Východně od rozhledny silnice III/3061 spojující obec Vojtěchov se silnicí I/34 (úsek HlinskoKrouna), ve vzdálenosti 6,5 km centrum města Hlinska po silnici I/34, tvořící jižně od rozhledny hranici Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Zvláště chráněné území nad silnicí I/34 zahrnuje svahy hřebene Železných hor.

Z rozhledny viditelná zalesněná vrcholová část hřbetu Železných hor se táhne v nadmořských výškách od Medkových kopců (638 m) k vrcholu Čertovina (655 m), Dědovský kopec (675,6 m), Na Bahnech (662,7 m) a Kořenný kopec (666,8 m) směrem ke Krouně, svahy klesají severo-severovýchodním směrem (ve směru rozhledny), přerušované terénními zářezy s potoky Raná (Vojtěchovský potok), Dolský, Kotelský a prameništěm říčky Žejbro.[2]

V rámci geomorfologického členění tvaru zemského povrchu (georeliéfu) Česka je lokalita součástí Sečské vrchoviny, překrývaná územím Národního geoparku Železné hory.[1]

Konstrukce rozhledny[editovat | editovat zdroj]

Ocelová konstrukce, čtyřboká a k vrcholu se zužující, přibližně do poloviny výšky stavby (do výše dvou pater) v betonu obloženém žulovým kamenem. V přízemí vybudováno obslužné zázemí s pokladnou a prodejem upomínkových předmětů, k nejvyšší vyhlídkové plošině směřuje 59 schodů. Horní polovinu stavby tvoří otevřená kovová konstrukce se třemi plochou zmenšujícími se vyhlídkovými plošinami, propojenými točitým schodištěm. Pro výplně kovové konstrukce (zábradlí) a stříšky ochozů použito dřevo. Na nejvyšší vyhlídkové plošině ve výšce 11,7 m instalovaný dalekohled (mincemi placený průhled), v madle zábradlí vyhlídkové plošiny tabulky upozorňující na některé viditelné body v krajině.[4]

Historie stavby[editovat | editovat zdroj]

Autor projektu rozhledny Milan Chvojka, stavbu realizovalo více regionálních firem. Výstavba zahájena v roce 2008, investorem obec Vojtěchov (náklady zhruba 3,9 mil. Kč), finanční dotace (více než 0,5 mil. Kč) Pardubický kraj.

Žulové kameny vhodného zabarvení na obklad dolní betonové části dovezeny z Horních Dvorců u Jindřichova Hradce. Výstavba zdržena krádeží zhruba pěti tun žulových kamenů a nedostatkem finančních prostředků, v letních měsících roku 2010 dokončena. Ve vrcholové části rozhledny je instalovaná webová kamera (záběr přibližně severním směrem, prezentován na oficiálních stránkách obce Vojtěchov).

Rozhledna otevřena veřejnosti dne 10. července 2010 s názvem odvozeným od obce Vojtěchov, která je provozovatelem rozhledny.[4]

Výhled [editovat | editovat zdroj]

Vyhlídka ze tří plošin do krajinných oblastí geomorfologických celků:[1]

Při dobré viditelnosti lokality Východolabské tabule a Orlické tabule, také pohoří Krkonoše, Orlické hory, Králický Sněžník a částečně i Hrubý Jeseník s jejich některými vrcholy a významnými orientačními body. Výrazné výškové body v krajině např. Kunětická hora (315 m n. m.), Velká Deštná (1116 m n. m.) a další vrcholy Orlických hor, Králický Sněžník (1423 m n. m.), Sněžka (1603 m n. m.), též objekty: letiště Skuteč, radiokomunikační věž Pardubice, Opatovická elektrárna, Kunětická hora, věž hradu (356 m n. m.).[4]

Viditelné části měst a obcí ve vzdalujících se lokalitách: Vojtěchov a okolní vesnice, částečně Včelákov, Skuteč, Štěpánov, Zderaz a Paseky, Střemošice, Leština a Františky, Chrudim, Pardubice, při dobré viditelnosti Hradec Králové a další.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Otevřená dle sezóny, informace o provozní době na webových stránkách obce Vojtěchov.[5] Příchod cestou zpevněnou štěrkem (posyp) od silnice III/3061 (úsek odbočka ze silnice I/34 u obce Kladno – Vojtěchov), u silnice kapacitně malé parkoviště se štěrkovou plochou.

Turistika[editovat | editovat zdroj]

Vojtěchovská rozhledna, pohled od severo-severozápadu, turistický cíl s vyhlídkou do krajiny Železných hor, při dobré viditelnosti Krkonoše, Orlické hory, Králický Sněžník aj.

Vojtěchovská rozhledna uvedená na turistické mapě „Vysokomýtsko a Skutečsko“ vydané v edici Klubu českých turistů (mapový list 47 v měřítku 1:50 000).[6] Rozhledna vzdálená zhruba 100 m od silnice III/3061 do Vojtěchova a 400 m od silnice I/34 s autobusovou zastávkou v obci Kladno (Kladno, křižovatka).

Od železniční zastávky Vojtěchov na trati 238 (Pardubice – Havlíčkův Brod) vzdálenost přibližně 1,8 km po místní komunikaci a silnici III/3061 v trase cyklostezky č. 4122.

Turistické informační centrum v městě Hlinsko (6,5 km), v památkové zóně Betlém.

Turistické trasy[editovat | editovat zdroj]

Přímo k rozhledně nejsou vedeny značené pěší turistické trasy, obcí Vojtěchov vedena cyklotrasa č. 4122, obcí Raná ve vzdálenosti cca 2,8 km cyklotrasa č. 18.[7]

V okolí:

  • červená turistická značka červeně značená, úsek Dědová (cca 2,7 km po silnici III.třídy, v trase cyklostezky č. 4122) – Oldřiš (cca 3,5 km po silnici III. třídy a místní komunikaci) – Krouna (z Oldřiše dále po trase cca 1,3 km)
  • žlutá turistická značka žlutě značená, úsek Hlinsko – Ratajské rybníky – Dědová (cca 150 m po červeně značené a dále, viz červeně značená turistická trasa výše)
  • modrá turistická značka modře značená, úsek Hlinsko – Horní Babákov – Dolní Babákov – Včelákov, z Horního Babákova cca 8,5 km po místních komunikacích a silnicích směr Holetín – Raná – Vojtěchov.

Dopravní cesty[editovat | editovat zdroj]

Silnice[editovat | editovat zdroj]

  • Silnice I/34; úsek Hlinsko – Krouna
  • Silnice III/3061; úsek Vojtěchov – zaústění do silnice I/34 v katastru Kladno u Hlinska

Železnice[editovat | editovat zdroj]

Železniční trať Pardubice – Havlíčkův Brod (trať č. 238), úsek Pokřikov – Vojtěchov, železniční zastávka. Přepravu zajišťuje národní dopravce České dráhy, spoje objednává Pardubický kraj v úseku Pardubice – Hlinsko v Čechách.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky. Agentura ochrany přírody a krajiny: Geomorfologické jednotky [online]. [cit. 2017-08-08]. Aplikace MapoMat. Dostupné online. 
  2. a b Český úřad zeměměřický a katastrální. Základní mapa České republiky: kompozice Vojtěchov a okolí [online]. [cit. 2021-11-06]. Dostupné online. 
  3. Zeměměřický úřad ČR. Bodová pole: Kladenský kopec [online]. [cit. 2021-11-06]. Dostupné online. 
  4. a b c Vojtěchovská rozhledna. [s.l.]: Obecní úřad Vojtěchov Tiskovina, dostupnost: Vojtěchovská rozhledna, TIC Hlinsko. 
  5. Obec Vojtěchov [online]. [cit. 2017-08-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-08-08. 
  6. Klub českých turistů. Vysokomýtsko a Skutečsko. Mapový list č. 47. 5. vyd. Praha: Trasa, 2012. ISBN 978-80-7324-339-5. Mapa v měřítku 1:50 000. 
  7. Seznam.cz. Turistická mapa Česka: kompozice Vojtěchovská rozhledna a okolí [online]. Mapy.cz [cit. 2017-08-08]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]