Voice-band

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Burianův Voiceband měl v Sieně veliké úspěchy. (původní novinový titulek, 1928)

Voice-band, někdy i voiceband je odborný divadelní pojem, jenž vyjadřuje sborovou recitaci (tedy recitaci většího počtu osob najednou - jeho obdobou je pravděpodobně sborový zpěv) nějakého literárního (a to nejen poetického) textu tzv. synkopickou technikou, která v rytmu a intonaci jevištní řeči napodobuje běžné hudební vyjadřování.

Voiceband E. F. Buriana[editovat | editovat zdroj]

Velkým propagátorem a inovátorem tohoto stylu recitace předválečném v Československu byl ve 20. a 30. letech 20. století známý avantgardní divadelník a hudebník Emil František Burian, který je i původcem tohoto slova, jenž pochází z anglických slov voice = hlas a band = kapela/orchestr. V roce 1927 E. F. Burian založil stejnojmenné recitační těleso. Samotné použití voicebandu v divadelní hře také souviselo především s tehdejším rozvojem a rozmachem tehdy nových divadelních a literárních směrů : dadaismu, futurismu a poetismu.

Jiné[editovat | editovat zdroj]

Tento styl hromadné recitace se již používá jen zřídka; pokud ano, pak jen pro zvláštní umělecké záměry a neobvyklé divadelní postupy.

Ve svém názvu má výraz voiceband soubor Katedry činoherního divadla DAMU BodyVoiceBand.[1] Voicebandu se věnuje brněnský divadelní soubor Ústaf-Voiceband.cz.[2]

V přímém překladu je označení "voiceband" používáno i některými hudebními uskupeními, která se věnují zpěvu a cappella. Jsou jimi například dívčí voiceband Brécy[3] nebo His Master's Voiceband.[4] Sousloví voiceband vyjadřuje, že kapela je složena z lidských hlasů, které imitují hudební nástroje.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BodyVoiceBand. bodyvoiceband.cz [online]. [cit. 2019-01-12]. Dostupné online. 
  2. Oficiální stránky souboru | Ustaf-voiceband.cz. ustaf-voiceband.cz [online]. [cit. 2019-01-12]. Dostupné online. 
  3. Brécy - dívčí voiceband. smartweb.wz.cz [online]. [cit. 2019-01-12]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-01-12. 
  4. His Master's Voice Band (vokální skupina a cappella). www.hmvb.cz [online]. [cit. 2019-01-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-01-12. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]