IRES

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
IRES v RNA genomu polioviru je významné pro nasednutí ribozomu a translaci celého genomu v polyprotein
Další významy jsou uvedeny na stránce IRES (rozcestník).

IRES (zkratka z angl. internal ribosome entry site, tzn. „vnitřní místo pro vstup ribozomu“[1]) je zvláštní sekvence přítomná v oblasti před začátkem genu, která umožňuje nasednutí ribozomu a tedy spuštění translace. Jedná se o výjimku z pravidla, že ribozom nasedá na 5' čepičky, jak je to běžné u eukaryotické mRNA.[2] IRES se zřejmě vážou do speciálního místa na ribozomu, tzv. E-místa, které přibližuje IRES startkodon (AUG) k P místu ribozomu, kde se odehrává iniciace translace.[3]

IRES místa (dost výrazně vzdálená od 5' začátku molekuly) mají nejen normální eukaryotické mRNA, ale také (možná zejména) různé viry.[3] K buněčným mRNA s IRES místy patří namátkou Apaf-1 mRNA, Bcl2 mRNA, c-myc mRNA, eIF4G mRNA, hsp70 mRNA a mnohé další. Z virů byla IRES místa nalezena např. u viru SV40, u poliovirů, u viru hepatitidy C i A, nicméně také třeba u viru tabákové mozaiky.[4][5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. TYČ, Dimitrij. Využití IRES sekvencí při expresi proteinu v rostlinách; bakalářská práce. Praha: Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy v Praze; Katedra fyziologie rostlin, 2009. Dostupné online. 
  2. Oxford dictionary of biochemistry and molecular biology; revised edition. Příprava vydání R. Cammack et al. New York: Oxford university press, 2006. ISBN 0-19-852917-1. 
  3. a b LODISH, Harvey, et al.. Molecular Cell Biology. New York: W.H. Freedman and Company, 2004. Dostupné online. ISBN 0-7167-4366-3. 
  4. http://iresite.org/IRESite_web.php?page=browse_viral_transcripts
  5. http://iresite.org/IRESite_web.php?page=browse_cellular_transcripts