Vlajka Sierry Leone

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Užití vlajkyZlevadoprava Sierraleonská vlajka
Poměr stran: 2:3
Užití vlajkyZlevadoprava Sierraleonská námořní válečná vlajka
Poměr stran: 2:3

Vlajka Sierry Leone byla poprvé přijata 27. dubna 1961. Je tvořena listem o poměru stran 2:3 se třemi vodorovnými pruhy v barvách zelené, bílé a blankytně modré.[1]

Zelená barva symbolizuje zemědělství, hory a přírodní zdroje, modrá je symbolem naděje, že hlavní město Freetown přispěje k míru na světě. Bílá reprezentuje jednotu a spravedlnost.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Commonwealth[editovat | editovat zdroj]

Sierra Leone je členem Commonwealthu (který užívá vlastní vlajku) a do vyhlášení republiky roku 1971 byl hlavou státu britský panovník (Commonwealth realm), kterého zastupoval generální guvernér (viz seznam vlajek britských guvernérů).

V roce 1960 byla navržena osobní vlajka Alžběty II., určená pro reprezentaci královny v její roli hlavy Commonwealthu na územích, ve kterých neměla jedinečnou vlajku – to byl i případ Sierry Leone.

Zřejmě v roce 1961, kdy královna zemi navštívila, ale byla vytvořena speciální vlajka Alžběty II. v Sieře Leone (viz seznam vlajek Alžběty II.). V roce 1971 se Sierra Leone stala republikou a vlajka tak pozbyla platnosti.[2][3][4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Flag of Sierra Leone na anglické Wikipedii.

  1. Sierraleonská vlajka na Flags of the World
  2. Queen causes a frenzy in Freetown: A royal visit to Sierra Leone creates colourful boating chaos. The Observer. 26 November 1961. Dostupné online [cit. 8 November 2015]. 
  3. Flags of the World. [s.l.]: F. Warne, 1978. ISBN 9780723220152. S. 27. 
  4. CATHCART, Helen. Her Majesty the Queen: The Story of Elizabeth II.. [s.l.]: Dodd, Mead, 1962. S. 236. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]