Vladimír Obr

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vladimír Obr
Narození17. června 1954 (69 let)
Olomouc
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povolánífotograf, malíř a grafik
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Vladimír Obr (*17. června 1954, Olomouc) je český malíř, fotograf, multimediální umělec, zahradník, matematik a filosof. Pracuje jako umělec na volné noze. Je členem SVUM - Sdružení výtvarných umělců moravských, Svazu českých fotografů a dalších výtvarných institucí.[1]

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Narozen v Olomouci roku 1954. Školy: Gymnázium, Informatika, Institut výtvarné fotografie a další průběžné vzdělávání doma i v zahraničí. Během studia začal vystavovat grafiku, olejomalby, fotografie a šperky. Dále pracoval jako výtvarník ve svobodném povolání, pořádal četné výstavy po celé republice. Roku 1991 zahájil období multimediální tvorby, tj. kreací založených na autorské fotografii, klasické nebo digitální malbě a grafických technikách. Vladimír Obr kombinuje řadu výtvarných technik, které zpracovává na počítači a malbou. Tuto vlastní metodu používá mezi jinými dodnes. Jeho tvorbou se prolíná několik cyklů, které postupně doplňuje. Cykly multimediální: Cesty a křižovatky, Něco za něčím, Andělé. Fotografický cyklus: Intimní krajina. Od roku 2015 pracuje na cyklu Hra s květinou.

Slova Vladimíra Obra o tomto cyklu:

"Asi 30 let jsem říkal o květinách, že jsou dokonalé a krásné, že jsou nesčetněkrát zpracované, že jsou umělecky ignorované, že jejich obrazy jsou nazývané kýčem, tabu i klišé, a že se jednou do nich pustím. A loni jsem se rozhodl, že je správný čas pro Hru s květinou. V mé hře neexistuje hranice, temný kout, prázdné místo. Nezajímá mne konvence. Hřiště je všude. Poznané i neznámé, prostě vše, co projde mými dveřmi. To je jediné pravidlo.

Květiny mne fascinují. Barvami, vůní, křehkostí, formami a proměnami. Miluji jejich dech. Cítím jejich lásku. Kdybych mohl, obklopil bych se jimi. Pro teď a provždy. Absolutně. Přestala mne bavit nuda předstírání, že květiny nejsou. Paradigma vozové hradby ignorace jsem odlepil jak žvýkačku z boty. Opona se zvedla, a hra začíná."

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]