Vladimír Guma Kulhánek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vladimír Kulhánek
Koncert se skupinou T4 (Malostranská beseda, Praha)
Koncert se skupinou T4 (Malostranská beseda, Praha)
Základní informace
Rodné jménoVladimír Kulhánek
PřezdívkaGuma
Narození4. září 1944 (79 let)
Protektorát Čechy a Morava Praha, Protektorát Čechy a Morava
Žánryrock
Povoláníhudebník
Nástrojebaskytara
Příbuzná témataFlamengo, Etc..., Krausberry, Stromboli, T4, November 2nd, Semafor
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vladimír „Guma“ Kulhánek (* 4. září 1944 Praha) je přední český baskytarista. Byl členem mnoha významných českých hudebních skupin např. Flamengo, Bohemia, Blues Band, Etc..., Stromboli, nebo Krausberry. Je oblíbeným studiovým hráčem a podílel se na dlouhé řadě hudebních alb různých žánrů.

Má velmi osobitý a nezaměnitelný styl plný bohatých figur. Jako jeden z mála českých baskytaristů používá bezpražcovou baskytaru. Jeho velkým vzorem je Jaco Pastorius.

Kulhánek vystudoval VŠCHT, ale už od studentských let se věnoval hudbě. Nejprve hrál na kytaru, pak se shodou náhod dostal k baskytaře a u té už zůstal. První významnější kapelou, ve které hrál byla skupina Donald [1]. Se skupinou Flamengo natočil desku Kuře v hodinkách, která je považována za důležitý mezník české beatové hudby.[2] [3] [4]

Od roku 1972 hrál v Semaforu. Pak následovalo působení v doprovodné kapele Evy Pilarové a krátké působení v předříhovské skupině Katapult. Dalšími zastaveními byla jazz rocková kapela Bohemia Leška Semelky, Kroky Františka Janečka a kapela Jany Kratochvílové. V letech 1981 - 1984 hrál společně s Lubošem Andrštem a Petrem Lipou v kapele Blues Band Luboše Andršta. Od roku 1985 vystupoval s Etc... Vladimíra Mišíka. V té době se zúčastňoval i jiných projektů - byl hostem Pražského výběru, s Michalem Pavlíčkem a Bárou Basikovou vytvořil Stromboli.

Po opuštění Etc hrál ve skupině Krausberry, doprovází zpěvačku Annu K a vystupuje společně se Stanislavem Kubešem a Romanem Dragounem ve formaci T4. Kapela T4 ukončila činnost v roce 2019 pro neshody osobními názory Romana Dragouna (postoj k migrantům, k možnosti sňatku homosexuálů, k inkluzi...) [5]. Následně na základech T4 (Kulhánek, Stanislav Kubeš, Martin Kopřiva) vznikla kapela Prak, ve které zakrátko prvotního zpěváka Pavla Bohatého vystřídal v roce 2020 Honza Holeček, zpěvák a hráč na klávesové nástroje [6]. Kulhánek také hraje ve skupině November 2nd a od listopadu 2011 v blues rockové kapele Kulhánek - Holeček - Razím - Kowacz. Roku 2018 se Kulhánek přidal k Holečkovi do jeho nově vzniklé kapely Livin Free [7].

V roce 2022 Kulhánek spolu s druhým původním členem Flamenga - kytaristou Pavlem Fořtem založil kapelu Flamengo Reunion Session. Dalšími členy se stali zpěvák a klávesista Honza Holeček, bubeník Jiří Zelenka a saxofonista a flétnista Vladimír „Boryš“ Secký [8].

Ke všem vyjmenovaným skupinám je potřeba připočítat ještě velké množství studiových nahrávek. Vladimír Kulhánek nemá přesný přehled o všech nahrávkách, odhaduje tento počet asi na osmdesát.

V roce 2013 byl uveden v kategorii Osobnost do Beatové síně slávy. [9]

V roce 2019 proběhl v brněnském Sono centru u  příležitosti 75. Kulhánkových narozenin koncert „Čas je mý kuře v hodinkách - VladimírGumaKulhánek 75“, zaznamenaný Českou televizí. Zazpíval na něm i původní člen Flamenga Vladimír Mišík. [10]

V dubnu 2023 byl hostem Marka Ebena v televizním pořadu České televize Na plovárně, kde zmínil i svoji, i věku 78 let, aktivní lásku k cyklistice [11].  

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Toto je nekompletní seznam studiových alb, na kterých se Vladimír Kulhánek podílel.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Vladimír „Guma“ Kulhánek - Legenda české baskytary [online]. [cit. 2023-04-08]. Dostupné online. 
  2. Příběh jedné desky - Flamengo - Kuře v hodinkách (1972). www.casopismuzikus.cz [online]. 2020-07-20 [cit. 2023-04-08]. Dostupné online. 
  3. MUSIC, Black Point. FLAMENGO - Kuře v hodinkách - LP / VINYL - Black Point music. blackpoint.cz [online]. [cit. 2023-04-08]. Dostupné online. 
  4. STULÍROVÁ, Markéta. Kuře v hodinkách ční i dnes jako maják v moři plytké pop music. Deník.cz. 2012-03-24. Dostupné online [cit. 2023-04-08]. 
  5. Rozděleni svobodou: Bůh a láska versus zrůdy a zrádci. Spory o uprchlíky zadusily i kapelu rockových legend. Plus [online]. [cit. 2023-04-08]. Dostupné online. 
  6. Kapela PRAK má nového zpěváka a klávesistu: stal se jím Jan Holeček [online]. [cit. 2023-04-08]. Dostupné online. 
  7. The Band. www.livinfree.cz [online]. [cit. 2023-04-08]. Dostupné online. 
  8. Kapela Flamengo se vrací v obměněné sestavě jako Flamengo Reunion Session. musicserver.cz [online]. [cit. 2023-04-08]. Dostupné online. 
  9. KOLÍNKO, Petr. Beatová síň slávy 2013 už dnes!. Radio BEAT [online]. [cit. 2023-04-08]. Dostupné online. 
  10. Flamengo - Čas je mý kuře v hodinkách - Vladimír Guma Kulhánek 75. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  11. Vladimír Guma Kulhánek - Na plovárně | Česká televize. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  12. Voices from Beyond – Livin Free – Supraphonline.cz. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  13. RECENZE: Flamengo Reunion Session ukazuje na záznamu "Live" životnost pět dekád starého materiálu. musicserver.cz [online]. [cit. 2023-04-08]. Dostupné online.