Vladimír Pecháček

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vladimír Pecháček
Narození3. dubna 1909
Přeštice
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí24. srpna 1969 (ve věku 60 let)
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Příčina úmrtísilniční dopravní nehoda
Místo pohřbeníVyšehradský hřbitov
Povolánímalíř a grafik
PodpisPodpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Vladimír Pecháček (3. dubna 1909, Přeštice[1], Rakousko-Uhersko24. srpna 1969, Praha, Československo) byl český malíř, grafik a pedagog, absolvent Akademie výtvarných umění v Praze. Ve své tvorbě se věnoval náboženským tématům a krajinomalbě.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Přešticích čp. 23. Pokřtěn Vladimír Maria Anna Pecháček. Otec Otokar Pecháček pocházel z plzeňské patricijské a buditelské rodiny. Matka byla příslušnicí maďarského aristokratického rodu. Studoval bohoslovectví na církevním gymnáziu v Broumově. Studium opustil, odešel do kláštera a poté jezdil s kočovnou divadelní společností. Později se vyučil obchodníkem. V roce 1932 se oženil a vedl drogistický obchod v Duchcově. Zde začal bez jakýchkoli předchozích zkušeností malovat. V období let 1932–1938 vytvořil 300 olejomaleb s náměty Duchcova a Českého středohoří, výběr z nich úspěšně vystavoval v Praze.

Od roku 1936 studoval Akademii výtvarných umění u profesorů Willi Nowaka, Maxe Švabinského a Jakuba Obrovského.[2] Po uzavření českých vysokých škol byl přijat do mistrovské školy Franze Klemmera v Mnichově. K jeho studiu však Kancelář říšského protektora nedala souhlas. Po válce dokončil akademická studia v grafické speciálce u Vladimíra Silovského.

Často se stěhoval, v Přerově nad Labem měl ateliér, zde také vytvořil na místním zámku "Pecháčkovu galerii". V roce 1947 odešel do Roztok u Prahy, po rozvodu do Prahy, po uzavření druhého sňatku do Louňovic pod Blaníkem. V padesátých letech z existenčních důvodů vyučoval výtvarnou výchovu na středních školách v Mělníku, Chebu, Bratislavě a Seredi. Měl za to, že jeho otcem byl kníže Schwarzenberg, a tak označoval své práce jménem Wladimír Maria Anna Schwarzenberg a červenou pečetí s erbem a datem svého narození.

Zahynul tragicky pod koly auta v Praze. Za života se nedočkal ocenění své práce. Sestra Milada věnovala část jeho pozůstalosti Městskému muzeu v Kralupech nad Vltavou. Pochován je na vyšehradském hřbitově.[3]


Dílo[editovat | editovat zdroj]

Za války vytvářel nadživotní a dynamické obrazy světců, z jejichž reprodukcí vydal v letech 1940 – 1943 vlastním nákladem čtyři alba cyklů:

  • Věřím v Boha (s úvodním slovem Františka Tichého)
  • Sedm darů Ducha svatého
  • Křížová cesta
  • Hříchy a ctnosti

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matriční záznam o narození a křtu farnost Přeštice
  2. KOKOŠKOVÁ, Věra. Osobnosti Přešticka. 3. dopl. a rozš.. vyd. [s.l.]: APEX-ART, 2012. 127 s. ISBN 978-80-87600-03-0. S. 54–55. 
  3. KOKOŠKOVÁ, Věra. Zapomenutí malíři Přešticka. Vítaný host: příznivců Plzeňského kraje. 6.12.2013, roč. 2013, čís. 4, s. 18–19. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]