Vladimír Novotný (hudebník)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vladimír Novotný
Základní informace
Jinak zvanýLešťa
PřezdívkaLešťa
Narození15. října 1933
Československo Praha, Československo
Úmrtí4. srpna 2007 (ve věku 73 let)
Česko Praha, Česko
Povoláníhudební skladatel, folklorista, houslista, klarinetista, saxofonista a učitel na základní škole
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vladimír Novotný (15. října 1933, Praha4. srpna 2007) byl český hudebník, folklorista, hudební aranžér a pedagog.

Navštěvoval Vančurovo státní reálné gymnasium v Praze, maturoval v roce 1952. Již při středoškolských studiích působil ve folklórním souboru Blaťan. Na Matematicko-fyzikální fakultě Karlovy univerzity v Praze ho vyučovali např. nositel Nobelovy ceny Jaroslav Heyrovský a polárník Dr. František Běhounek. Tam se dále věnoval folkloru – coby člen souboru Šmidláš.

V roce 1956 přišel do Nového Strašecí jako začínající učitel chemie a fyziky. Téhož roku založil lidovou muziku, ve které působil jako primáš. V repertoáru měla především písně z Moravského Slovácka. Kromě lidové hudby hrál také v tanečních kapelách, a to na klarinet a na saxofon. Po svatbě v roce 1961 se jim se ženou Milenou narodil syn Libor a v roce 1965 Vladimír.

V roce 1976 vznikl v Novém Strašecí taneční soubor Čtyřlístek. V jeho čele stál opět primáš Vladimír Novotný. Upravoval a hrál písničky – tentokrát z regionu středních Čech. Čtyřlístek se postupně rozrostl do několika sekcí, které hrají souběžně a v nichž až na jednu výjimku (dívčí cimbálová muzika) Vladimír také hrál. Jedná se o cimbálovou muziku a středočeskou muziku (kde hrál první housle) a dudáckou muziku (dudy).

Až do konce svého života se Vladimír Novotný aktivně věnoval hraní i upravování lidových písní. Čtyřlístek dodnes hraje desítky písní v jeho úpravách. V roce 2007 podlehl nemoci, se kterou již několik let bojoval. Cimbálová muzika, kterou v roce 1956 založil, hraje dodnes a jmenuje se nyní Cimbálová muzika Vládi Novotného.