Údolí Lužnice a Vlásenického potoka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní památka
Údolí Lužnice a Vlásenického potoka
IUCN kategorie IV (Oblast výskytu druhu)
Břeh Vlásenického potoku s pérovníkem pštrosím
Břeh Vlásenického potoku s pérovníkem pštrosím
Základní informace
Vyhlášení14. ledna 1956
VyhlásilMinisterstvo kultury
Nadm. výška375–460 m n. m.
Rozloha143,36 ha[1]
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresTábor
UmístěníBečice, Dražice, Dražičky, Malšice, Řepeč
Souřadnice
Údolí Lužnice a Vlásenického potoka
Údolí Lužnice a Vlásenického potoka
Další informace
Kód508
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní památky v Česku

Údolí Lužnice a Vlásenického potoka je přírodní památka v okrese Tábor. Nachází se v Táborské pahorkatině, v údolí Vlásenického potoka, dva kilometry jižně od Dražic.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původní název chráněného území byl Vlásenický potok, ale s účinností od 22. listopadu 2023 byla přírodní památka přejmenována na Údolí Lužnice a Vlásenického potoka[2] a její plocha se zvětšila na 143,36 hektaru.[3]

Předmět ochrany[editovat | editovat zdroj]

Předmětem ochrany je zachovalé, hluboce zaříznuté až kaňonovité údolí Vlásenického potoka s lokalitou pérovníku pštrosího. U vtoku potoka do Lužnice se nachází skalní masív místně zvaný Jelení skok. Vegetaci tvoří v severní části území okolo potoka místy olšiny, na které na stráních navazují porosty smrku ztepilého s malými skupinami jedle bělokoré, v jižní strmější části pak víceméně přirozené listnaté porosty lipové habrové doubravy. Na přilehlých svazích, zvláště v jižní části rezervace rostou lilie zlatohlavá, dřípatka horská, vraní oko čtyřlisté, lýkovec jedovatý, měsíčnice vytrvalá, vemeník dvoulistý.[4] Z ptáků se na potoce zdržuje skorec vodní, konipas horský či ledňáček říční, v lesních porostech brhlík lesní, králíček obecný, strakapoud velký atd.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Digitální registr Ústředního seznamu ochrany přírody. Dostupné online. [cit. 2023-12-19]
  2. Nařízení Jihočeského kraje ze dne 26. 10. 2023 o vyhlášení přírodní památky Údolí Lužnice a Vlásenického potoka a o stanovení jejích bližších ochranných podmínek [PDF online]. [cit. 2023-12-19]. Dostupné online. 
  3. Údolí Lužnice a Vlásenického potoka [online]. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR [cit. 2023-12-19]. Dostupné online. 
  4. a b ČSOP – Zvláště chráněná území v okrese Tábor. csop.wz.cz [online]. [cit. 2010-11-27]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-03-17. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ALBRECHT, Josef, a kol. Českobudějovicko. Redakce Peter Mackovčin, Josef Albrecht. Praha: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR a EkoCentrum Brno, 2003. 807 s. (Chráněná území České republiky; sv. VIII. Českobudějovicko). ISBN 80-86064-65-4. S. 459–460. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]