Vivianiaceae

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxVivianiaceae
alternativní popis obrázku chybí
Viviania marifolia
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádkakostotvaré (Geraniales)
Čeleďfrankoovité (Francoaceae)
A.Juss., 1832
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vivianiaceae je bývalá čeleď vyšších dvouděložných rostlin z řádu kakostotvaré (Geraniales). Její zástupci jsou byliny a keře, rostoucí zejména v jihoamerických Andách. V systému APG IV, vydaném v roce 2016, je čeleď Vivianiaceae sloučena s čeledí medokvětovité do nové čeledi frankoovité (Francoaceae).

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vivianiaceae jsou byliny a keře se vstřícnými jednoduchými (výjimečně složenými) listy bez palistů. Čepel listů je celokrajná nebo na okraji pilovitá, někdy i členěná. Květy jsou 4 nebo 5-četné, oboupohlavné, ve vrcholících nebo chocholících. Kališní lístky jsou volné nebo srostlé, koruna je volná, u některých zástupců chybí. Tyčinek je 8 nebo 10 a jsou volné. Někdy jsou v květech přítomna staminodia. Semeník je svrchní, srostlý ze 2 až 5 plodolistů a se stejným počtem komůrek. Čnělka je jedna nebo je čnělek více (dělená až k bázi) nebo jsou blizny přisedlé. Plodem je tobolka.[1][2]

Čeleď Vivianiaceae zahrnuje 18 druhů ve 4 rodech. Vyskytuje se zejména v jihoamerických Andách a dále v jihovýchodní Brazílii.[3]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

V systému APG IV, vydaném v roce 2016, je čeleď Vivianiaceae sloučena s čeledí medokvětovité (Melianthaceae) do nové čeledi frankoovité (Francoaceae).[4]

V klasických taxonomických systémech byly do čeledi Vivianiaceae řazeny pouze rody Viviania a Rhynchotheca, zatímco zbývající dva rody byly řazeny do čeledi Ledocarpaceae. Obě čeledi byly řazeny do řádu kakostotvaré (Geraniales).

Rod Viviania bývá některými taxonomy rozdělován na 4 rody (Araeoandra, Caesarea, Cissarobryon a Viviania).[3] Rod Ledocarpus byl vřazen do rodu Balbisia.

Přehled rodů[editovat | editovat zdroj]

Balbisia, Rhynchotheca, Viviania, Wendtia[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. WATSON, L.; DALLWITZ, M.J. The Families of Flowering Plants: Vivianiaceae [online]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-10-10. 
  2. WATSON, L.; DALLWITZ, M.J. The Families of Flowering Plants: Ledocarpaceae [online]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-10-24. 
  3. a b c STEVENS, P.F. Angiosperm Phylogeny Website [online]. Missouri Botanical Garden: Dostupné online. 
  4. BYNG, James W. et al. An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG IV. Botanical Journal of the Linnean Society. 2016, čís. 181. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]