Vittorio Matteo Corcos

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vittorio Matteo Corcos
Narození4. října 1859
Livorno
Úmrtí8. listopadu 1933 (ve věku 74 let)
Florencie
Místo pohřbeníCimitero delle Porte Sante
Alma materAkademie kresebného umění
Akademie krásných umění
Povolánímalíř
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vittorio Matteo Corcos (4. října 1859, Livorno8. listopadu 1933, Florencie) byl italský malíř, známý hlavně jako portrétista.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Vittorio Matteo Corcos: Portrét komtesy Volpiové (1906)

Corcos navštěvoval výtvarnou akademii Accademia delle Belle Arti ve Florencii, pak v letech 1878 a 1879 studoval v Neapoli, kde jeho malířský styl ovlivnil Domenico Morelli. V roce 1880 se přestěhoval do Paříže, kde podepsal smlouvu o spolupráci na patnáct let s firmou Goupil & Cie, obchodující s uměním. Pro tuto firmu pracoval i Vincent van Gogh, s nímž se tak seznámil. Dále Corcose ovlivnil portrétista Léon Bonnat, francouzští impresionisté i Giovanni Boldini a Giuseppe de Nittis, kteří byli italského původu.

Brzy byl Corcos tak dobře znám, že jeho obrazy visely na pařížském Salonu v letech 1881, 1882 a 1885. Roku 1886 se vrátil zpět do Itálie a ve stejném roce se zúčastnil výstavy v Livornu, kde vystavovali i členové skupiny Macchiaioli a další regionální umělecké školy. V roce 1887 konvertoval ke katolické víře - Corcos byl židovského původu - a jeho manželkou se stala vdova Emma Ciabattiová, jež ho uvedla do literárních kruhů, kde se potkal například Carducciho a D'Annunzia.

Corcos si vydobyl skvělou pověst v nejvyšších kruzích, takže získal např. objednávku na portréty německého císaře Viléma II. a jeho manželky, portugalské královny Amélie Orleánské či italské královny Markéty Savojské. V roce 1913 jeho autoportrét koupila galerie Uffizi ve Florencii.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Vittorio Matteo Corcos na německé Wikipedii.