Vitamín C u ptáků

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vitamín C (kyselina L-askorbová) patří mezi vitamíny, které drůbež a pravděpodobně i většina semenožravých ptáků syntetizuje v játrech. Naopak u plodožravých a nektarožravých ptáků je nutný pravidelný exogenní přísun. Také při intenzivních formách chovu drůbeže vzniká někdy vyšší potřeba i nutnost doplňování kyseliny askorbové v krmné dávce.

Vitamín C je potřebný pro syntézu vaziva (kolagenu), hydroxylaci steroidů a dalších sloučenin a pro obranné mechanismy organismu. Je považován za důležitý a přirozený antioxidant, tj. za látku působící preventivně proti toxickým vlivům kyslíkových radikálů. Vitamín C se významně uplatňuje při různých stresových situacích, při onemocněních jater, při špatných zoohygienických podmínkách, při tepelném stresu vyvolaném vysokými teplotami v letním období, při deficitu vitamínu E a selenu nebo bílkovin, parazitárních infekcích apod.

Příznaky hypovitaminózy[editovat | editovat zdroj]

Nedostatek vitamínu C se projevuje sníženým příjmem krmiva i životností zvířat. Odolnost k infekčních nemocem je snížena, dochází k poškození kostní dřeně a kapilárnímu krvácení. Při tepelném stresu a deficitu vitamínu C v chovech nosnic stoupá procento vajec se slabou skořápkou, zvyšuje se podíl poškozených vajec a klesá kvalita vaječného bílku. V chovech oblíbených ptáků nebyly zatím příznaky hypovitaminózy C pozorovány.

Prevence a terapie[editovat | editovat zdroj]

Dotace vitamínu C uvedené negativní dopady snižuje. Vitamín C se nachází v rostlinných i živočišných krmivech, ve kterých však obsah kyseliny askorbové značně kolísá. Také skladováním a vlivem tepla klesá obsah vitamínu. Přirozenými zdroji jsou čerstvé ovoce a zelenina. V akutních případech je možná parenterální aplikace vitamínu (50–100 mg/kg ž.h. sc.).

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • RITCHIE, B.W. et al. Avian Medicine: Principles and Application. Florida, USA: Wingers Publ., 1994. 1384 s. ISBN 0-9636996-5-2. (anglicky) 
  • JURAJDA, Vladimír. Nemoci drůbeže a ptactva – metabolické poruchy, parazitární infekce nemoci trávicího ústrojí. 1. vyd. Brno: ES VFU Brno, 2003. 167 s. ISBN 80-7305-456-6. 
  • SAIF, Y.M. et al. Diseases of Poultry. 11. vyd. Ames, USA: Iowa State Press, Blackwell Publ. Comp., 2003. 1231 s. Dostupné online. ISBN 0-8138-0423-X. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]