Virginia Apgarová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Virginia Apgar)
Virginia Apgarová
Virginia Apgarová (6. července 1959)
Virginia Apgarová (6. července 1959)
Narození7. června 1909
Westfield, New Jersey
USAUSA USA
Úmrtí7. srpna 1974 (ve věku 65 let)
New York
USAUSA USA
Příčina úmrtísrdeční zástava
Místo pohřbeníFairview Cemetery
Alma materMount Holyoke College (1925–1929)
Andrés Bello University (do 1925)
Columbia University College of Physicians and Surgeons (do 1933)
Wisconsinská univerzita v Madisonu (od 1937)
Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health (od 1959)
Kolumbijská univerzita
Univerzita Johnse Hopkinse
Westfield High School
Povolánípediatrička, lékařka, vysokoškolská učitelka, vědkyně, anestezioložka a knihovnice
ZaměstnavateléColumbia University College of Physicians and Surgeons (1938–1959)
March of Dimes (1959–1974)
Sloane Hospital for Women
Oceněníčestný doktor (1965)
Elizabeth Blackwell Medal (1966)
Ladies' Home Journal Women of the Year (1973)
Národní ženská síň slávy (1995)
RodičeCharles E. Apgar
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Virginia Apgarová (nepřechýleně Apgar, 7. června 1909 Westfield7. srpna 1974 New York) byla americká lékařka, specializovaná v oboru anesteziologie a pediatrie. Známá je především díky zavedení Apgar skóre, sloužícího k rychlému vyhodnocení stavu novorozenců.

Virginia Apgarová se narodila jako nejmladší ze tří dětí a jediná dcera pojišťovacího agenta Charlese Apgara a jeho manželky Heleny. Protože oba rodiče se zajímali o hudbu, učila se Virginie hrát na housle, což byla záliba, jíž zůstala věrná po celý život. Již jako školačka toužila Virginie studovat medicínu. Poté, co v roce 1925 skončila střední školu ve Westfieldu, navštěvovala Mount Holyoke College, kde jako bakalář absolvovala v roce 1929 studia zoologie a vstupního kurzu medicíny. Byla zde považována za nejlepší studentku, všestranně orientovanou, věnovala se sedmi sportům a působila jako reportérka školního časopisu.

V roce 1929 započala jako jedna z devíti dívek mezi 90 studenty studia na newyorské Columbia University College of Physicians and Surgeons, kde jako jedna z prvních žen absolvovala v roce 1933 . Po studiích dva roky strávila na stáži v Presbyterian Hospital, kde se po doporučení Allena Whipplea, vedoucího oddělení chirurgie, začala zabývat anesteziologií. V roce 1936 absolvovala lékařskou anesteziologickou stáž na Wisconsin University, po níž se opět vrátila do Presbyterian Hospital, kde získala post vedoucí anesteziologie.

V roce 1949 se stala první ženou, která získala hodnost profesora na Columbia University. V tomtéž roce vypracovala Apgar test, bodovací systém používaný k orientačnímu posouzení zdravotního stavu novorozence bezprostředně po narození. Poprvé jej prezentovala v roce 1952 na 27. kongresu amerických anesteziologů v Palm Beach a publikovala o rok později v časopise Current Researches in Anesthesia and Analgesia pod názvem A Proposal for a New Method of Evaluation of the Newborn Infant. Název testu, který výrazně přispěl k poklesu novorozenecké úmrtnosti v celém světě, nezavedla sama Virginia Apgarová, ale až v roce 1963, deset let po jeho publikaci, americký pediatr Joseph Butterfield, který použil jméno dr. Apgarové pro mnemotechnickou pomůcku (A-Appearance, P-Pulse, G-Grimace, A-Activity, R-Respiration), kterou použil v několika článcích, které k této problematice publikoval[1].

V roce 1975 Americká akademie pediatrů zřídila cenu Virginie Apgarové, která je každoročně akademií udělována za mimořádné zásluhy na poli perinatální pediatrie.

Virginia Apgarová se nikdy neprovdala. V roce 1973 musela svou aktivní činnost omezit kvůli onemocnění jater. Zemřela 7. srpna roku 1974 na jaterní selhání.

V roce 1994 byla v USA na její počest vydána poštovní známka. V listopadu roku 1995 byla posmrtně uvedena do Národní ženské síně slávy v Seneca Falls v New Jersey.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]