Vinted.cz

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Vinted)
Vinted
Logo
Logo
Základní údaje
Datum založení2008
Charakteristika firmy
Oblast činnostirecommerce
Identifikátory
Oficiální webwww.vinted.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vinted.cz je sociální síť a online obchodní portál, poskytující uživatelům internetu prostor pro výměnu, nákup, prodej a darování oblečení, doplňků a kosmetiky. Stránka je sesterskou platformou litevské platformy Vinted.lt.

Obchodní model[editovat | editovat zdroj]

Portál Vinted.cz je založený na principu collaborative consumption neboli spoluspotřebitelství. Uživatelé zaregistrovaní na Vinted.cz na svých profilech zdarma uveřejňují inzeráty předmětů – předmět si sami vyfotí, popíší a stanoví jeho cenu. Jednotlivé transakce uzavírají uživatelé mezi sebou a jejich konkrétní průběh a podobu si domlouvají prostřednictvím zpráv na svém profilu na Vinted.cz.

Vznik a vývoj[editovat | editovat zdroj]

Vinted.cz založili v Česku v lednu roku 2011 Janet Lavicka a Lukáš Vala pod názvem VotočVohoz.cz po vzoru litevské výměnné burzy Manodrabuziai.lt (v současnosti Vinted.lt) a německého dceřiného portálu Kleiderkreisel.de. Kromě Litvy, kde projekt roku 2008 vznikl, a Německa, kde portál Kleiderkreisel.de běží od roku 2009, existuje tato sociální síť rovněž ve Francii, USA, Polsku a ve Velké Británii. Podle údajů firmy se plánuje expanze do dalších zemí. V roce 2013 vznikla rovněž aplikace pro mobilní telefony.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]