Vino Versum Poysdorf

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vino Versum Poysdorf
Základní informace
Výstavba2014
Poloha
AdresaPoysdorf, RakouskoRakousko Rakousko
Souřadnice
Map
Další informace
Webhttp://www.vinoversum.at
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vino Versum Poysdorf je městské vinařské muzeum v rakouském Poysdorfu, který se nachází v okrese Mistelbach v rakouské spolkové zemi Dolní Rakousy

Historie[editovat | editovat zdroj]

Už roku 1910 se objevily první etnografické sbírky o dějinách Poysdorfu. Projekt, který měl ztvárnit minulost, přítomnost a budoucnost vinného města Poysdorf, byl dokončen v roce 1978. Roku 2004 se muzeum přeměnilo na zážitky ze světa vín a přejmenovalo se na Weinstadtmuseum. Roku 2012 byl celý areál renovován a zvětšen a roku 2013 se zde konala národní výstava „Brot und Wein“ (Chléb a víno).

Výstava[editovat | editovat zdroj]

Mimořádný vztah spojuje Poysdorf s vinným hroznem. Už téměř půl tisíciletí zdobí poysdorfský erb jeden obrovský hrozen, nesen biblickými zvěstovateli. Prohlídka začíná v nově zřízené „Hroznové hale“ u poysdorfského erbu se zdvojenou orlicí. Dále návštěvník pokračuje kolem vinařských zvěstovatelů a pak sklepním podchodem k muzeu v barokní občanské nemocnici, kde může při interaktivní cestě napříč tisíciletím objevit celou historii vinařského města.

Prezentace „Poysdorfer Saurüsselu” (poysdorfský prasečí rypáček, zde známka vína) až po „Weinviertel DAC“ (víno s označením kontrolovaného rakouského původu – zde Veltlínské zelené), jakož i každoročně se konajícího „Winzerfestu“ (vinařské slavnosti) demonstrují, jak i v dnešní době žije město vínem. Součástí muzea je i volné prostranství s malým vinohradem.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]