Vincenc Mašek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vincenc Mašek
Základní informace
Narození5. dubna 1755
Zvíkovec
České královstvíČeské království České království
Úmrtí15. listopadu 1831 (ve věku 76 let)
Praha
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Žánryopera, klasická hudba a duchovní hudba
Povoláníhudební skladatel, klavírista, hudební pedagog a kapelník
NástrojeSkleněná harmonika
DětiKašpar Mašek
Albín Mašek
Příbuznívnuk Kamilo Mašek
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Václav Vincenc Mašek (Machek, Maschek) (5. dubna 1755 Zvíkovec[1] u Zbiroha – 15. listopadu 1831 Praha) byl český hudební skladatel, hudební pedagog a vydavatel.

Život[editovat | editovat zdroj]

Syn venkovského kantora, který mu také dal základy hudebního vzdělání. Později studoval klavír u Františka X. Duška a skladbu u Josefa Segera v Praze. Stal se sekretářem hraběte z Vrtby a pod jeho patronací pořádal koncerty zejména v Německu.

Když se osamostatnil stal se v Praze ředitelem kůru v kostele sv. Mikuláše na Malé Straně, obchodníkem s hudebninami a vyhledávaným učitelem klavíru. Jeho obchod byl jedním z center pražského hudebního života. Byl soudním znalcem v oboru muzikálií, členem pražské společnosti Tonkünstler-Sozietät a čestným členem Vídeňského spolku pro duchovní hudbu u sv. Anny.

22. července 1781 se oženil se svou žačkou Marií Johannou Nepomucenou Ludmilou Sibilou Vincencií, rozenou Prausovou (17641808), která byla rovněž klavíristkou a navíc výbornou hráčkou na skleněnou harmoniku. Díky tomuto manželství vznikla řada krásných skladeb pro tento neobvyklý hudební nástroj. Manželé často pořádali koncerty složené pouze z vlastních skladeb.

Manželství bylo velmi plodné nejen hudebně. Měli celkem 16 dětí. Hudbě se věnovali synové Kašpar a Albín. Kašpar se proslavil jako významný představitel hudebního života v Lublani a je znám jako slovinský skladatel Gašpar Mašek (17941873). Jeho syn (vnuk Vincence Maška) Kamilo Mašek (18311859) byl pak významným slovinským skladatelem, autorem řady písní a sborů na texty slovinských básníků první poloviny 19. století.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Katalogem souborného díla se zabývá České muzeum hudby. Je evidováno na 400 skladeb, avšak v naprosté většině nejde o originály, ale dobové opisy.

Jeho dílo zahrnuje nejen četné skladby pro klavír, skleněnou harmoniku a písně, ale i velké množství chrámové hudby: na 30 mší, 38 graduálií, 71 ofertorií, 5 pastorel a četná moteta a litanie. Zkomponoval také dvě opery: „Der Ostindien fahrer“ a „Der Spiegelritter“, balety, pantomimy, nástrojové koncerty i hudbu komorní.

Jeho hudba je uměřeně klasická s romantickými nádechy.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]