Vildštejn (hrad, okres Chrudim)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vildštejn
Hradní vrch se zbytky zdiva
Hradní vrch se zbytky zdiva
Základní informace
Materiálykámen, dřevo
StavebníkHrabiše z Paběnic
Poloha
AdresaSeč, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky28637/6-969 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vildštejn (též Vilštejn, Vilštán, Vichštejn, Wichštejn, německy Wildenstein) je zřícenina hradu jeden kilometr jižně od Seče v okrese Chrudim v Pardubickém kraji, na stejnojmenné skále nad hrází Sečské přehrady na Chrudimce, která geomorfologicky náleží Železným horám. Jeho zbytky jsou chráněny jako kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Prvním majitelem a pravděpodobným zakladatelem hradu byl Hrabiše z Paběnic, s jehož jménem souvisí i písemná zmínka o hradu z roku 1251. Hrabiše z Paběnic je prokazatelně doložen roku 1315 při vyhraném majetkovém sporu o 350 kop grošů s vilémovským klášterem, ve kterém získal do zástavy horu Oheb. Hrabiše byl naposledy připomínán roku 1318. Jeho synové Petr a Oldřich (psaný z Vildštejna) vrátili Oheb klášteru roku 1348.

Dalšími majiteli byli Hrabiše z Vildštejna (1382) a Beneš, purkrabí na Vildštejně (1383). V letech 1404 až 1411 byl v držení Ješíka z Popovce, který odtud podnikal loupežné výpravy. Po jeho smrti připadl hrad králi Václavu IV. jako odúmrť. Za husitských válek se hradu zmocnil Jan Hertvík z Rušínova, držel ho do roku 1427. Roku 1436 daroval hrad král Zikmund Jiřímu z Dubé a Vízmburka, který ho připojil k panství Žleby, v důsledku čehož hrad zpustl.[2]

V roce 1499 byl postoupen hrad spolu se Sečí a dalšími vesnicemi králem Vladislavem II. Mikuláši mladšímu Trčkovi z Lípy, který ho připojil k Lichnici. V roce 1596 přešel do majetku Zárubů a roku 1623 byl prodán Františku de Couriers, který ho připojil k panství Nasavrky.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Skalnatý ostroh, na kterém hrad stál, byl přístupný jedině přes strmé sedlo od severu po dřevěných schodech a žebřících. Na vrcholu stál věžovitý palác nepravidelného půdorysu, v jehož přízemí se nacházelo skladiště a hospodářské příslušenství, v patře pak bydlel majitel. Jižně od něho stála další budova, celek byl chráněn hradbami na okraji svahu. Do současné doby se zachovala část bašty a věže s gotickým okénkem, zbytky věže byly strženy v souvislosti s výstavbou přehrady a ražbou Sečského tunelu pro silnici II/343 vedoucí po koruně hráze ve čtyřicátých letech 20. století.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2017-07-06]. Identifikátor záznamu 139959 : hrad Vildštejn, zřícenina a archeologické stopy. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. FIALA, Zdeněk. Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku (VI) Východní Čechy. Praha: Nakladatelství Svoboda, 1989. 725 s. 25-057-89. S. 525–526. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]