Prezidentský domek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Vila Dr. Eduarda Beneše)
Prezidentský domek
Prezidentský domek
Prezidentský domek
Základní informace
Výstavba1938
Poloha
AdresaPraha 1, Hradčany, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památky11719/1-922 (PkMISSezObrWD) (součást památky Pražský hrad)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tzv. Prezidentský domek (též Vila Dr. Eduarda Beneše) je budova v jihozápadní části Královské zahrady Pražského hradu.

Na tomto místě původně stála barokní oranžérie. Z té se v podobě altánu dochovala střední, zděná část, která byla pojata v letech 193738 do novostavby vily pro tehdejšího prezidenta československé republiky Edvarda Beneše. Novostavbu vily s využitím fragmentu starší, barokní stavby projektoval Pavel Janák. Jde o pozoruhodnou ukázku jeho osobního pojetí památkových rekonstrukcí. Prezidenti státu v této vile bydleli až do poloviny devadesátých let 20. století, ačkoli Václav Havel ji už příliš nevyužíval.

Přítomnost prezidentského sídla v Královské zahradě byla v době reálného socialismu důvodem postupného uzavírání širokého okolí vily. Na konci osmdesátých let proto byla veřejnosti přístupna pouze malá část zahrady se Zpívající fontánou před Letohrádkem královny Anny. Z téhož důvodu byla i zaslepena veškerá okna hradu směřující do Královské zahrady a uzavřen vstup na věž katedrály.

V 90. letech 20. století bylo okolí postupně zpřístupněno veřejnosti. Prezident Václav Klaus si nechal v roce 2005 upravit k obývání Lumbeho vilu v severozápadní části areálu Hradu.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]