Vilémovice (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vilémovice
pohled z parku na zámek Vilémovice
pohled z parku na zámek Vilémovice
Základní informace
Slohklasicistní
Výstavba17431746
Přestavbapo r. 1825
StavebníkIgnác Bechyně z Lažan
Další majiteléBechyňové z Lažan, Krakovští z Kolovrat, Salmové, Perekové
Současný majitelBohumil Klabík
Poloha
AdresaVilémovice 1, Vilémovice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Vilémovice (zámek)
Vilémovice (zámek)
Vilémovice (zámek), Česko
Další informace
Rejstříkové číslo památky34937/6-359 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zámek Vilémovice stojí v centru obce Vilémovice, v okrese Havlíčkův Brod. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původně barokní zámek nechal přebudováním panského dvora vystavět v letech 17431746 Ignác Bechyně z Lažan, kterému sloužil jako letní sídlo a zároveň jej využívali správci Vilémovic. Po jeho smrti zámek zdědila vdova Františka Věžníková z Bechyně, od níž Vilémovice v roce 1774 odkoupil hrabě Leopold Krakovský z Kolovrat, jenž je připojil ke světelskému panství. V roce 1825 zámek vyhořel, ale tehdejší majitel Františkem ze Salmu jej nechal opravit ve stylu klasicismu. V roce 1955 jej majitel Zdeněk Perek předal místnímu národnímu výboru, který zámek (především hlavní sál) v roce 1959 upravil pro pořádání divadelních festivalů. V roce 1992 jej v rámci restitucí získal RNDr. Luboš Perek, jenž zámek prodal Bohumilu Klabíkovi. Ten poté provedl generální rekonstrukci celého objektu a přilehlého parku.

V přilehlém parku, který byl vybudován na zbytku bývalého panského dvora, zničeného požárem v roce 1825, roste přísně chráněný tis červený s obvodem kmene 310 cm, jehož stáří je odhadováno na 1500 – 2000 let, čímž by se řadil mezi nejstarší stromy ve střední Evropě.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2015-01-14]. Identifikátor záznamu 146678 : Zámek. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]