Vilémov (zaniklá osada)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vilémov
Vilémov - relikty stavení
Vilémov - relikty stavení
Lokalita
Charakterzaniklá vesnice
ObecRuprechtov
OkresVyškov
KrajJihomoravský kraj
Historická zeměMorava
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Vilémov
Vilémov
Další údaje
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zaniklá středověká vesnice Vilémov leží na katastrálním území obce Ruprechtov v okrese Vyškov. Její přesná lokalizace byla zjištěna roku 1953 profesorem MUDr. Ervínem Černým, který na Drahanské vrchovině lokalizoval postupně 62 zaniklých středověkých vesnic. Od roku 1962 zde prováděla výzkum D. Šaurová.

Historie vsi[editovat | editovat zdroj]

Podle archeologických nálezů ves vznikla již v 13. století. Neuvádí se však v žádných písemných materiálech, které by se vztahovaly k holštejnskému ani račickému panství. Je pravděpodobné, že spolu s Ruprechtovem a Hamlíkovem patřil k hradu Kuchlovu, který vlastnil neznámý šlechtic či man. První a poslední zmínka o Vilémovu je z roku 1563, kdy je ves v soupisu račického panství uvedena jako pustá.

Lokalizace sídla[editovat | editovat zdroj]

Místo, na němž se zaniklá vesnice nachází, je známé jako Na Prostředních, Na Barvínku, Na Krchůvku nebo U Tří smrků. Právě poslední název vychází z lokality Tři smrky, s níž Vilémov bezprostředně sousedí. Obyvatelé Ruprechtova a Podomí dříve mylně považovali tuto zaniklou ves buď za hroby, nebo též za místo, kde stával původní Ruprechtov.

Výzkum vesnice[editovat | editovat zdroj]

Archeologickým výzkumem bylo zjištěno, že ves měla délku 210 metrů, na konci byla 70 metrů široká. Byla zde zjištěna železářská pec, propadlé sklepy i studny. Plužina Vilémova měla 209 ha. Ves nezanikla válečnou pohromou, která bývá doprovázena požárem, ale odchodem či vymřením obyvatelstva. K tomu došlo na počátku 15. století.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ČERNÝ, Ervín. Výsledky výzkumu zaniklých středověkých osad a jejich plužin. Brno: Muzejní a vlastivědná společnost v Brně, 1992. 143 s. ISBN 80-85048-40-X. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]