Viktor Tauš

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Viktor Tauš
Rodné jménoViktor Tauš
Narození3. prosince 1973 (50 let)
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Český lev
za nejlepší film/minisérie
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Viktor Tauš (* 3. prosince 1973 Praha) je filmový a reklamní režisér, scenárista a producent.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Po základní škole absolvoval Viktor Tauš SPŠ sdělovací techniky v Praze. V roce 1992 začal studovat filmový dokument na FAMU v Praze. Přibližně kolem roku 1996 podlehl závislosti na heroinu, přestal plnit studijní povinnosti a musel FAMU opustit. Ze závislostí na drogách se po odborné péči vyléčil. Zkušenosti reflektoval v částečně autobiografickém filmu Kanárek z roku 1999, v němž ztvárnil hlavní roli a za který Alois Fišárek získal Českého lva za nejlepší střih.

Tvorba[editovat | editovat zdroj]

První Taušův autorský film je Kanárek (1999; scénář, režie). Jeho režisérským počinem je také český film Sněženky a machři po 25 letech (2008). Třetím celovečerním filmem jsou Klauni (2013; režie, produkce). Mimo práci na filmech působil v letech 2004–2011 jako reklamní režisér a je tvůrcem více než 70 reklamních spotů[1] (a to i pro významné klienty, jako General Electric, Nescafé, Renault, Vodafone, Wüstenrot aj.) nebo videoklipů (J.A.R., Vladimír Mišík, Milan Hlavsa).

Jako producent se podílel na filmech Dům (režie Zuzana Lilová), Líbánky (režie Jan Hřebejk) a Rudý kapitán (režie Michal Kollár).

V roce 2019 získal Českého lva za minisérii Vodník, o rok později se stal držitelem ceny Progressive Killer, kterou uděluje festival Serial Killer pro pokrokovou osobnost televizní tvorby s vlastní vizí a celoevropským přesahem.[2]

Filmografie[editovat | editovat zdroj]

režisér
scenárista
producent

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PETRŽELOVÁ, Hedvika. Rozhodl jsem se zvednout lidi ze židle, říká režisér Modrých stínů Tauš. Lidovky.cz [online]. 2016-03-18 [cit. 2016-03-18]. Dostupné online. 
  2. Serial Killer: Vítězem seriál Let, cena i pro Terapii sdílením. MediaGuru.cz [online]. 2020-09-27 [cit. 2021-01-18]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]