Viktor Něčajev

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Viktor Něčajev
Osobní informace
Datum narození28. ledna 1955
Místo narozeníKujbyševka-Vostočnaja, Sovětský svaz SSSR
Výška185 cm
Hmotnost83 kg
Klubové informace
Aktivní roky1972 - 1984
Poziceútočník
KlubyHK Sibir Novosibirsk
SKA Leningrad
Los Angeles Kings
Düsseldorfer EG
Draft NHLV roce 1982 jako 132. celkově
týmem Los Angeles Kings
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Viktor Petrovič Něčajev (rusky Виктор Петрович Нечаев, * 28. ledna 1955 Kujbyševka-Vostočnaja) je bývalý ruský lední hokejista, známý jako první hráč ze Sovětského svazu, který se představil v National Hockey League.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Hrál na pozici středního útočníka za HK Sibir Novosibirsk a od roku 1975 za SKA Leningrad, objevil se v širší nominaci juniorské reprezentace, studoval vysokou dopravní školu. V roce 1979 byl kvůli konfliktu s vedením klubu vyřazen z kádru a musel odejít do druholigového týmu Binokor Taškent, po této zkušenosti se rozhodl pro emigraci.

O rok později uzavřel formální sňatek s americkou studentkou Cheryl Haiglerovou a v roce 1982 mu úřady dovolily vystěhovat se do Spojených států amerických. Tam působil ve farmářských klubech New Haven Nighthawks a Saginaw Gears, v NHL odehrál za Los Angeles Kings tři utkání, v zápase proti New York Rangers přispěl k vítězství 4:2 jednou brankou.

V sezóně 1983/84 hrál za německý klub Düsseldorfer EG. Po skončení aktivní činnosti si zřídil uměleckou agenturu, později pracoval jako hráčský agent.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]