Victoria (Britská Kolumbie)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Victoria
Victoria
Budova parlamentu Britské Kolumbie ve Victorii
Budova parlamentu Britské Kolumbie ve Victorii
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška23 m n. m.
StátKanadaKanada Kanada
ProvincieBritská Kolumbie
Regionální okresCapital
Victoria na mapě
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha19,68 km²
Počet obyvatel78 659 (2006)
Hustota zalidnění3 996,9 obyv./km²
Správa
StarostaAlan Lowe
Vznik1862 a 1849
Oficiální webwww.city.victoria.bc.ca
PSČV0S, V8N-V8Z, V9A-V9E
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Victoria je hlavní město kanadské provincie Britská Kolumbie. Město se rozkládá na území 633 km². Založeno bylo někdy na začátku 18. století španělskými osadníky.

Poloha a obyvatelstvo[editovat | editovat zdroj]

Město je poněkud excentricky umístěno, neboť leží mimo pevninu v jižní části ostrova Vancouver, v těsné blízkosti americké hranice a od Tichého oceánu ho odděluje průliv Juana Fuca. Victoria je největším městem na ostrově Vancouver – se svým předměstím má okolo 335 000 obyvatel. To je však daleko méně, než má nejlidnatější město této provincie – Vancouver, který leží na pevnině a od Victorie je vzdálen 2 hodiny jízdy trajektem.

Victoria je známá svým nepoměrně vyšším počtem obyvatel v důchodu. Ty do Victorie přitahuje především mírné podnebí, krásná krajina, celoroční golfová sezona a hlavně bezstarostný běh života. Populární přísloví říká: „Victoria is for the newly wed and nearly dead!“ (Victoria je vhodná pro novomanžele a lidi krátce před smrtí).

Nejdůležitějšími ekonomickými odvětvími města jsou cestovní ruch, vládní úřady a strojírenství. Nacházejí se tu také dvě významné instituce: námořní základna pro Tichomořskou flotilu kanadského vojenského námořnictva (ve správní oblasti Esquimalt, které je součástí velké Victorie) a také Victorijská univerzita.

Město Victoria je nejjižněji položené město v západní Kanadě. Leží mezi 48. a 49. rovnoběžkou.

Podnebí[editovat | editovat zdroj]

Victoria

Victoria má mírné oceánické podnebí, s mírnou, vlhkou zimou (teplota mezi 4 °C a 8 °C) a relativně suchým a mírným létem (teploty mezi 12 °C a 20 °C).

Díky dešťovému stínu zapříčiněnému Olympijským pohořím ve státě Washington je Victoria nejsušším místem na Britskokolumbijském pobřeží (průměrně zde spadne jen 608 mm srážek ročně).

Město zahrad[editovat | editovat zdroj]

Victorijské rovnoměrné podnebí také dalo tomuto městu jeho přezdívku – Město zahrad. Díky jeho mírným teplotám a častému slunečnému počasí zde našlo domov mnoho rostlinných druhů, které můžeme jinak v Kanadě nalézt jen zřídka. Jedná se především o některé druhy palem, eukalyptů, a banánovníků.

Victoria je také pyšná na mnoho květin rostoucích v průběhu zimy a začátkem jara, jako jsou například šafrány, narcisy, některé druhy rododendronů, třešně a švestky. Každý únor se zde také koná slavnostní sčítání rostlin a to v době, kdy většinu Kanady ještě pokrývá sníh.

Významné objekty[editovat | editovat zdroj]

Christ Church Cathedral

Nejstarší a také nejméně porušená čínská čtvrť v Kanadě se nachází právě ve Victorii. V srdci města se nachází Parliament Buildings', 'Fairmont Empress Hotel, novogotická katedrála Christ Church a uznávané Royal British Columbia Museum, s rozsáhlou výstavou týkající se původních obyvatel, přírodní historie a moderních dějin města a jeho okolí. Kromě toho v centru nalezneme také Royal London Wax Museum, Victoria Bug Zoo, a Pacific Undersea Gardens (Tichomořský podmořský svět), kde můžeme vidět nejrůznější mořské živočichy Britské Kolumbie.

Slavní rodáci[editovat | editovat zdroj]

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. David Foster - Composer Biography, Facts and Music Compositions. FAMOUS COMPOSERS [online]. [cit. 2023-06-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Nelly Furtado age, hometown, biography. Last.fm [online]. [cit. 2023-06-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Meghan Ory. IMDb [online]. [cit. 2023-06-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Jamie Benn at eliteprospects.com. www.eliteprospects.com [online]. [cit. 2023-06-15]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]