Victor-Lucien Tapié

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Victor-Lucien Tapié
Rodné jménoVictor Lucien Marie Joseph Tapié
Narození24. července 1900
Nantes
Úmrtí23. září 1974 (ve věku 74 let)
Saint-Aubin-des-Châteaux
Povoláníhistorik a historik umění
ZaměstnavateléUniverzita Lille (1936–1950)
Pařížská univerzita
OceněníPrix Charles Blanc (1958)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Victor-Lucien Tapié (24. července 1900, Nantes23. září 1974) byl francouzský historik, který se zabýval střední Evropou a historickými událostmi v Čechách

Jeho otec pocházel z jihu Francie z oblasti Armagnac a působil jako profesor na střední škole v Nantes. Matka byla vnučka zaslouženého botanika v Nantes.

Roku 1920 dosáhl na Sorbonně potřebnou kvalifikaci k vyučování na střední škole. V době, kdy francouzská vláda a pařížská univerzita zakládaly francouzský ústav v Praze, byl mezi jinými i Tapié vyslán do Čech vyučovat francouzštinu. Jeho pobyt v Čechách na něj zapůsobil a mimo své školské činnosti se začal věnovat české historii. Blíže se seznámil s dílem E. Denise, s nímž se v Čechách i potkal. Často se setkával s českými historiky V. Novotným a J. Pekařem a byl naplno rozhodnut věnovat svoji sílu hlubšímu poznání dějinných vztahů Čech a Francie. S tímto plánem se roku 1921 vrátil na Sorbonnu. Roku 1922 obhájil vysokoškolský titul prací na téma Jindřich IV. a České země.

Roku 1926 vydal v Českém časopise historickém (jehož redaktorem byl J. Pekař) dopisy Karla ze Žerotína Ludvíkovi XIII.[1] Roku 1934 získal podporu Rockefellerovy nadace a začíná se naplno věnovat badatelské činnosti.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Dva listy Karla st. ze Žerotína králi francouzskému, ČČH 32, 1926, s. 582–584.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]