Vickers (kulomet)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Těžký kulomet Vickers
Typtěžký kulomet
Místo původuSpojené královstvíSpojené království Spojené království
Historie služby
Ve služběSpojené královstvíSpojené království Spojené království
Commonwealth
Používána1912–50. léta
Válkyprvní světová válka, druhá světová válka
Základní údaje
Hmotnost37,7 kg
Délka1 092 mm
Délka hlavně723 mm
Typ náboje.303 British
Ráže.303 (7,7 mm)
Kadence450 ran/min
Zásobování municínábojový pás na 250 nábojů

Za kulomet Vickers bývá nejčastěji považován vodou chlazený kulomet ráže 7,7 mm (0,303 in) vyráběný firmou Vickers od roku 1912, původně pro britskou armádu.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Kulomet Vickers 7,7 mm s obsluhou na frontě první světové války

Zbraň byla v podstatě zdokonalený kulomet Maxim (1883), který se osvědčil na přelomu 19. a 20. století ve výzbroji britské armády.

Pěchotní verze kulometu obvykle vyžadovala obsluhu 6–8 mužů: jednoho střelce, jednoho nabíječe a ostatní k přenášení samotného kulometu, munice i náhradních dílů. Samotná zbraň totiž vážila přes 18 kg (bez vodní náplně chladiče), trojnohý podstavec pak dalších 22,7 kg. Spolu se zaměřovačem, vodou do chladiče a několika tisíci náboji tedy rozhodně nešlo o náklad pro jednoho člověka. Kvality kulometu byly uznávané pro jeho odolnost a spolehlivost, byl primárně určen pro mnohahodinovou palbu ze stacionárního stanoviště. Základní britská verze ráže .303 British (7,7 mm) používala textilní nábojové pásy po 250 nábojích.

Prakticky bez jakýchkoliv změn se udržela ve výzbroji ještě po celou druhou světovou válku a dále až do 50. let, kdy ji v britské armádě nahradil univerzální kulomet GPMG. Dodnes by se možná nějaké našly v záložních skladech bývalých zemí Britského impéria[zdroj?].

Letecký kulomet Vickers[editovat | editovat zdroj]

Synchronizovaný kulomet Vickers na trupu letounu Bristol Scout

Po roce 1916 se tento kulomet stal též standardní výzbrojí britských a francouzských vojenských letadel, včetně např. známého stíhacího letounu Sopwith Camel. Kulomet byl obvykle synchronizovaný s otáčkami motoru, aby mohl být umístěn v nejlepší pozici před pilotem a střelbou nepoškodil vrtuli. Vzhledem k problematickému vodnímu chlazení, které bylo nevhodné pro použití v letectví, byla tato verze kulometu chlazená vzduchem.

Vojenské letectvo československé první republiky typ užívalo nejprve v původní britské ráži, a později upravený Českou zbrojovkou Strakonice na náboj 7,92 × 57 mm Mauser pod označením vz. 28.[1] Zkušenosti s tímto typem zbraně se následně odrazily při vývoji leteckého kulometu vz. 30.

Protiletadlový kulomet Vickers[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Vickers .50.

Rozšířenou variantou byl i půlpalcový protiletadlový 0.5"/62 Vickers Machine Gun Mark III používaný na britských válečných lodích.

Exportní varianty kulometu Vickers[editovat | editovat zdroj]

Varianty kulometu Vickers se také hodně prodávaly do zahraničí, nebo se v zahraničí v licenci vyráběly, kde byly známy pod různými názvy a používaly místně obvyklou munici:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. NĚMEČEK, Václav. Československá letadla (1918-1945). III. vyd. Praha: Naše vojsko, 1983. 361 s. Kapitola Zbraně našich letadel, s. 231–232. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]