Veřejná služba (práce nezaměstnaných)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o ryze českém termínu pro práci nezaměstnaných. Další významy jsou uvedeny na stránce Veřejná služba (rozcestník).

Veřejná služba byla povinnost dlouhodobě nezaměstnaných občanů odpracovat bezplatně pro obec nebo jinou organizaci nejméně 20 hodin měsíčně.

Veřejná služba v Česku[editovat | editovat zdroj]

Zadavatelem nabízející veřejné služby byly města a obce; těmi, kteří této nabídky využívají, a ti, kterým je určena, jsou pak lidé dlouhodobě nezaměstnaní (tj. déle než 6 měsíců bez práce) a osoby v hmotné nouzi. Tato takzvaná veřejná služba byla mezi těmito subjekty uzavírána ve formě písemné smlouvy.

Předmětem veřejné služby byla činnost v zájmu dané obce: většinou jde o pomoc v oblasti životního prostředí, kulturního rozvoje a sociální péče,[1] konkrétně udržování čistoty v ulicích a na veřejných prostranstvích dané obce, sezónní práce, výpomoc v obcí vlastněných objektech.

Veřejná služba údajně nebyla pro obce povinná ani od nezaměstnaných jedinců vymahatelná – je na vedení obcí, zdali ji zařadí do své agendy. Pokud to ale udělá, mají z veřejné služby většinou užitek jak obec (pro níž bude provedena práce, kterou např. jinak nemůže za srovnatelných podmínek sehnat z komerčního sektoru), tak těm, co službu vykonávají. Těm umožní udržet si po období dlouhodobé nezaměstnanosti udržet si pracovní návyky a tím i jistou „sociální integritu“, za veřejnou službu jsou taktéž odměňováni sociálními dávkami a příspěvků na živobytí (podle § 18a zákona č. 111/2006 Sb.).

Odměna za veřejné služby v současnosti činila 1 106 Kč po dvaceti a 1 658 Kč po třiceti odpracovaných hodinách.[2] Avšak od 1. 1. 2012 v rámci nové úpravy žádná odměna za ni nenáleží a bez ohledu na odpracovaných (odsloužených) až 80 hodin měsíčně se nezaměstnanému, bez ohledu na dosavadní výši sociálních dávek, tedy i nulových (nezaměstnaný, kterému je nabídnuta, nemusí být příjemcem žádné dávky), nic nenavýší. Výše uvedené částky byly aktuální do 31. 12. 2012 a dokonce ti nezaměstnaní, kteří pracovali dle výše uvedené úpravy v prosinci 2011, se onoho navýšení dosud nedočkali.

V roce 2012 zrušil Ústavní soud podobu veřejné služby bez odměny zejména s argumentem, že jde o porušení zákazu nucených prací a práce za spravedlivou odměnu.[3] Od účinnosti uvedeného nálezu ji tedy lze provádět pouze dobrovolně.

V roce 2015 byl v Parlamentu ČR projednáván návrh na znovuzavedení veřejné služby v podobě do roku 2011, tj. že výkon veřejné služby bude znamenat bonifikaci (zvýšení) dávek hmotné nouze.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]