Vezikul

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Vezikulární transport)
Vezikulární transport v buňce

Vezikul čili transportní váček nebo membránový váček je relativně malá vnitrobuněčná struktura obklopená fosfolipidovou membránou. Úkolem vezikulů je skladovat a transportovat některé složitější organické látky a také je někdy trávit.

Vezikuly vznikají exocytózou ven z cytoplazmatické membrány nebo z jiných organelových membrán (například membrány Golgiho aparátu nebo endoplazmatického retikula). Membrány, které takto vznikají a na určitý čas obklopují obsah vezikulu, nakonec často fúzují s jinou membránou nebo se rozpouštějí.

Tvorba váčků a jejich transport[editovat | editovat zdroj]

Vezikuly vznikají oddělením z jiné membránové struktury, jako je Golgiho aparát, endoplazmatické retikulum nebo cytoplazmatická membrána.

Výběr molekul nákladu[editovat | editovat zdroj]

Do vznikajícího váčku se cíleně shromažďují molekuly nákladu pomocí transmembránového proteinu adaptinu, na kterém jsou navázány proteiny selektivně vážící molekuly nákladu, zvané „receptory nákladu“.

Vytvoření pláště[editovat | editovat zdroj]

Vznik vezikulu z cytoplazmatické membrány při pinocytóze

Váčky jsou pokryty proteiny, které určí jejich cíl. Klathrinové váčky jsou nejběžnější a nejlépe prozkoumané, přenášejí molekuly mezi Golgiho komplexem a endozomy, Golgiho komplexem a plazmatickou membránou a mezi membránou a endozomy. Jejich odškrcení umožňuje GTPáza dynamin.

Nobelova cena[editovat | editovat zdroj]

Za objevy mechanizmu regulujícího vezikulární transport v lidských buňkách obdrželi američtí buněční biologové James E. Rothman a Randy W. Schekman spolu s německým biochemikem Thomasem C. Südhofem Nobelovu cenu za fyziologii nebo lékařství pro rok 2013.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Vesicle (biology) na anglické Wikipedii.

  1. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2013 [online]. Nobel Foundation, 2013-10-07 [cit. 2013-10-07]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]