Veterán (vozidlo)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ford T
Volkswagen Transporter T1
MAN F8
Magirus-Deutz TR 120
Lanz HR 8
RT 125
Jaguar Mark 2 rok výroby 1964

Jako veterán (také oldtimer) bývá označováno vozidlo starší více než 30 let, s testací historického vozidla, případně vozidlo na zvláštních registračních značkách – historické vozidlo, ačkoliv tato definice se konkrétní různí po celém světě. Jednoduchou obecnou definicí tak je: Starší vozidlo s dostatečně zajímavou historií, aby bylo sběratelsky přitažlivé a bylo výhodnějšího ho skladovat, zrestaurovat a opečovávat než jej nechat sešrotovat/recyklovat.



V lidové terminologii je veteránem označováno obvykle postarší vozidlo, které již svým věkovým průměrem neodpovídá skladbě vozového parku. Tzv. vyčuhuje z davu a je staršího data. Mylně tak jsou označována i vozidla, která jsou pouze stará a dosáhla věku 30 a více let, aniž by měla status historického vozidla.


V různých zemích světa existují asociace a kluby, které monitorují a vedou registrovaný seznam veteránů, kterým udělují legislativně uznávaný status historického vozidla. Pokud vozidlo splňuje Mezinárodní technický kodex FIVA (Fédération Internationale des Véhicules Anciens), může být jedním z klubů testováno na úrovni klubové a krajské testace.

FIVA definuje historické vozidlo jako mechanicky poháněné silniční vozidlo, které:

A – je minimálně 30 let staré

B – je uchováváno a udržováno v historicky věrném stavu

C – NENÍ užíváno ke každodenní přepravě

D – je z těchto důvodů součástí našeho technického a kulturního dědictví

VĚKOVÉ KRITÉRIUM JE PODMÍNKA NUTNÁ, NIKOLIV VŠAK POSTAČUJÍCÍ. K zařazení mezi historická vozidla musí být splněny všechny čtyři výše uvedené podmínky, tedy A, B, C i D.

Rozdělení vozidel dle kategorií[editovat | editovat zdroj]

Pro akce pořádané FIVA jsou vozidla tradičně rozdělena do následujících tříd:

Třída Název Rok výroby od Rok výroby do
A Ancestor < 1904 1904
B Veteran 1905 1918
C Vintage 1919 1930
D Post Vintage 1931 1945
E Post War 1946 1960
F - 1961 1970
G - 1971 1994 (aktuální rok – 30 let)[1]

Youngtimer[editovat | editovat zdroj]

Jako youngtimery bývají v poslední době označována i vozidla, která svým stářím 20–29 let ještě nedosáhla na status veterána, ale mají sběratelský potenciál. Většinou se jedná o edice a varianty vozidel vyráběné v limitovaném počtu kusů nebo o sportovní verze, ale výjimkou nejsou ani obyčejné modely, které jsou například ve velmi zachovalém stavu, často s malým nájezdem kilometrů. Větší zájem pak bývá o vozy prémiových značek.

Z vozidel se často stávají youngtimery, pokud jejich počet aktivně provozovaných exemplářů výrazně klesne na minimum a díky nezájmu o jejich stav a krátkodobé ne-rentabilitě investice do oprav velká část takových vozů vymizí ze silnic. Často se toto projeví nárůstem hodnoty zbývajících kusů, jejich cena při prodeji přestane klesat a naopak začne stoupat.

Typickým youngtimerem bývá vozidlo, které svým vzhledem nebo výkony vybočuje z obecně vnímaného standardu. Zařazení mezi youngtimery vozidlu napomáhá zejména úspěšná účast ve sportovních soutěžích (například Audi Quattro, Lancia Delta aj.). Na vnímání vozidla jako youngtimera má také vliv jeho využití v kultovním filmech, seriálech, například Ford Capri Mk.III (seriál Profesionálové), DeLorean DMC-12 (trojdílná série Návrat do budoucnosti).


Situace v České republice má určitá specifika. Po pádu totality a následném odklonu od tzv. východního bloku socialistických zemí došlo k radikálnímu poklesu cen vozidel vyráběných v zemí bývalé RVHP. Pro příklad mezi lety 2000–2010 se ceny vozidel tuzemských značek Škoda a Tatra, případně ruských, východoněmeckých, polských a rumunských značek pohybovaly v nízké cenové hladině jako levné ojetiny. V letech 2011–2015, kdy už jejich počet díky šrotovnému a nezájmu klesl, se dále protřídily na vozy bez hodnoty, které ve velké případě skončily zánikem v registru vozidel nebo naopak na vozidla hodná zachování, u nichž se vyplatilo dokončit například přepis u vozidel v polo-převodu zaplacením vysoké EKO daně. Výsledkem je to, že dochované vozy v originálním stavu mají nyní trend stoupající hodnoty a část z nich brzy bude moci přejít na status veterána.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Mezinárodní technický kodex FIVA 2015 :: FKHV ČR. www.fkhv.cz [online]. [cit. 2017-10-27]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]