Vetřelec: Vzkříšení

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vetřelec: Vzkříšení
Původní názevAlien: Resurrection
Země původuUSA
Jazykangličtina
Délka109 min
Žánrysci-fi
akční
horor
thriller
ScénářJoss Whedon
RežieJean-Pierre Jeunet
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleviz obsazení
ProdukceGordon Carroll
David Giler
Walter Hill
Bill Badalato
HudbaJohn Frizzell
KameraDarius Khondji
StřihHervé Schneid
Výroba a distribuce
Premiéra26. listopadu 1997
Produkční společnostBrandywine Productions
Distribuce20th Century Fox
Rozpočet75 milionů $
Tržby161 milionů $
Předchozí a následující díl
Vetřelec 3 Prometheus
Vetřelec: Vzkříšení na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vetřelec: Vzkříšení (v anglickém originále Alien: Resurrection) je americký sci-fi film z roku 1997, který natočil režisér Jean-Pierre Jeunet jako čtvrté pokračování filmové série Vetřelec. Autorem scénáře je Joss Whedon, v hlavní roli se opět představila Sigourney Weaverová.

Film měl premiéru v USA 26. listopadu 1997,[1] v Česku byl v kinech promítán od 15. ledna 1998.[2] Rozpočet snímku činil 75 milionů dolarů, celkové tržby dosáhly částky 161 milionů dolarů (z toho 48 milionů v USA).[1]

Děj[editovat | editovat zdroj]

Dvě stě let po událostech z filmu Vetřelec 3 slaví vědecká posádka vojenské lodi Auriga úspěch. Na osmý pokus se jim podařilo naklonovat Ellen Ripleyovou i s mládětem královny vetřelců v hrudníku. Královnu vyoperují a Ellen číslo 8 nechají žít jako zajímavý vedlejší produkt klonování.

Pirátská loď Betty přilétá na Aurigu, kde vojákům předá svůj náklad – uloupené hibernační kryogenické schránky, plně obsazené dělníky směřujícími do kolonie. Ti se tak místo zaměstnání stanou obětí experimentu, hostiteli vetřelčích embryí, která se z nich velmi rychle vylíhnou.

Posádka Betty se neplánovaně setká také s novou a vylepšenou Ellen číslo 8. Stal se z ní zvláštní tvor – rychlý, dravý a nebezpečný kříženec člověka s vetřelcem. Má nadlidskou sílu, bleskurychlé reflexy a její krev rozleptává jakýkoliv materiál. Na její jméno se znepokojením reaguje členka posádky Betty Annalee Callová. V noci se nenápadně přikrade až do Elleniny cely a nabízí jí rychlou smrt, Ripleyová odmítne. Callovou při odchodu z cely chytí vojáci a vyslýchají ji jako teroristku. Při potyčce však piráti zvítězí nad vojáky. Vzápětí ale vypukne poplach – vetřelci se osvobodili ze svých klecí a začali na Aurize hon na lidi.

Velké části vojáků a vědců se podaří uniknout v záchranných modulech, posádka Betty, doprovázená vojákem DiStephanem a hlavním vědcem Wrenem, se musí z nebezpečné lodi dostat vlastními silami, projít přes celou loď až k Betty umístěné v doku. Cestu však lemují hladoví vetřelci a v poslední chvíli je zachrání Ripleyová. Ač je křížená s vetřelci, stále v ní převažuje člověk. Do party přibírají i Purvise, jedinou z obětí vetřelčích embryí, který je ještě v pořádku, i když nakažený.

Při cestě za záchranou jsou řady unikajících decimovány vetřelci, zrádný Wren dokonce postřelí Callovou. Ukáže se však, že jí příliš neublížil – Callová je totiž auton druhé generace (robot sestrojený roboty). Jen pár metrů před dokem vetřelci unesou Ripleyovou, která je ve vetřelčím hnízdě svědkem zrodu nového druhu vetřelce kříženého s člověkem. Děsivý mutant ji považuje za svou matku, zatímco vetřelčí královnu, která ho porodila, bez váhání zabije.

Ellen ale není novým potomkem příliš nadšená. Navíc ji tlačí čas – Auriga se vydala v důsledku poplachu automaticky směrem k Zemi. Callová ji na radu Ripleyové přeprogramovala, aby namísto přistání na Zemi havarovala, neboť neměli kritické množství energie k destrukci Aurigy. Ellen musí využít všechny své síly, aby se na poslední chvíli dostala na Betty. Bez jejího vědomí se však vetřelčí mládě evakuovalo také a ohrožuje Callovou v nákladovém prostoru. Ripleyová se však nakonec pomocí své žíravé krve zmutovaného vetřelce zbaví a po staletích se vrací na Zemi.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Sigourney Weaver Ellen Ripleyová
Winona Ryder Annalee Callová
Ron Perlman Johner
Dominique Pinon Vriess
Dan Hedaya generál Perez
J. E. Freeman doktor Wren
Brad Dourif doktor Gediman
Raymond Cruz DiStefano
Kim Flowers Sabra Hillardová
Gary Dourdan Christie
Leland Orser Purvis
Michael Wincott Frank Elgyn

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Votrelec: Vzkriesenie na slovenské Wikipedii.

  1. a b Alien Resurrection [online]. Boxofficemojo.com [cit. 2014-06-03]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Vetřelec: Vzkříšení [online]. Fdb.cz [cit. 2014-06-03]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]