Vestax

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vestax
Logo
Logo
Základní údaje
Datum založení1977
Datum zániku2014
Adresa sídlaSetagaja, Japonsko
Charakteristika firmy
Oblast činnostispotřební elektronika
Produktyelektrická kytara, DJ mixer, DJ controller a multitrack recorder
Identifikátory
Oficiální webwww.vestax.jp
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vestax je výrobce speciální elektroniky, označované v odborných kruzích jako profesionální djská technika. Hlavní centrála korporace se nachází v japonském Tokiu. Své pobočky měla společnost do roku 2014 také v USA a Evropě.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vestax byl založen v roce 1977[1] v Tokiu jako Shiino Musical Instruments. Název Vestax byl inspirován římskou mytologií - Vesta byla římská bohyně posvátného ohně rodinného krbu. Design loga firmy kombinuje písmena V a X a pochází z japonské herecké tradice Kabuki. Firma zaměřená z počátku jen na výrobu hudebních nástrojů (například elektrických kytar a kytarových předzesilovačů) se postupně rozrostla v nadnárodní společnost zabývající se výrobou profesionální zvukové a nahrávací techniky. V roce 1982 firma zahájila prodej značky Teac (Tascam), o pár let později založila vlastní pobočku Vestax Fire v USA a od té doby používá stávající ochrannou známku Vestax. V roce 1987 zahájila výrobu OEM produktů pro Akai, Clarion, Yamaha a další. Ve stejném roce také založila další pobočku, tentokrát v Anglii, kde se prosadila se svým mixážním pultem PMC-20. V prosinci bylo oznámeno a od ledna 2015 prochází společnost Vestax Corporation Ltd. insolvenčním řízením. V lednu 2016 zveřejnil původní zakladatel společnosti Vestax Hidesato Shiino oficiální tiskovou zprávu[2] o rebrandu značky Vestax a uvolnění nových produktů pod názvem stpVx na jaře 2016.

Gramofony[editovat | editovat zdroj]

Vinyl recorder VRX-2000

Do povědomí širokého okruhu diskžokejů a hudebníků se Vestax v minulosti zapsal především svými mixážními pulty a gramofony. V roce 2000 v době největší slávy vinylových desek Vestax na trh uvedl záznamový přístroj VRX-2000, který umožňoval profesionální vytvoření vinylové desky s vlastní nahrávkou. Přístroj byl vybaven karuselem s přesným nástrojem pro vytvoření přímého řezu (záznamové drážky) gramofonové desky do prázdné vinylové matrice.

Gramofon PDX-3000

Gramofony Vestax řady PDX jsou charakteristické elektromotorem s vysokým točivým momentem, technologií DirectDrive. Tato technologie představuje elektromotor s přímým pohonem. Princip spočívá v tom, že elektromotor je nedílnou součástí talíře gramofonu. Tím odpadají starosti s řemenovým pohonem, s řemenicí, prokluzy či s brzděním a nestabilitou otáček. Otáčky elektromotoru jsou upravovány elektronickým oscilátorem, řízeným krystalem a tento způsob bývá označován jako tzv. Quartz system. Gramofony Vestax řady PDX umožňují regulaci rychlosti v rozpětí ± 60 %, antiskatingem, systémem tlačítek s funkcí start/stop, elektromagnetickou brzdou, umožňující okamžité zastavení otáček talíře gramofonu a výstupem pro připojení k MIDI. Dalšími významnými gramofony jsou Vestax QFO[3] s originálním designem. QFO byl vlastně hybridní gramofon kombinovaný s mixážním pultem PMC-05Pro. Jiný gramofon, Vestax Controller ONE[4] obsahuje MIDI oktávové klávesy. Je to gramofon s MIDI ovládáním, s osmi oktávovými klávesami a možností reverzního chodu motoru. Je zde pitch control fader, umožňující měnit rychlost otáček v rozsahu ±60 %. Tento gramofon lze díky oktávovým klávesám používat jako hudební nástroj. Hlavním konkurentem na poli gramofonů pro DJe byla značka Technics, která však výrobu gramofonů ukončila.

Kontrolery[editovat | editovat zdroj]

Vestax DJ MIDI controller
MIDI DJ kontrolér VCI-380

S rozvojem digitálního zpracování zvuku a ukládáním zvukových záznamů do nových formátů a současně s úpadkem klasických CD nosičů s hudební produkcí nastala éra digitálního djingu a kontrolerů. Kontroler je přístroj, nahrazující dva až čtyři CD přehrávače a mixážní pult - to vše v jediném šasí. Kontroler je připojen k počítači pomocí USB kabelu a prostřednictvím protokolu MIDI pak ovládá v počítači nainstalovaný djský software. Tak lze mixovat a různě upravovat hudební tracky v digitálním formátu MP3. Kontrolery mají také integrovanou zvukovou kartu. Jsou výhodné pro ty diskžokeje, kteří upřednostňují pouze jedno jediné zařízení a počítač namísto několika CD přehrávačů a mixážního pultu. Tento fenomén se rozšířil jako digitální djing. Vestax v této oblasti pronikl v roce 2007[5] kdy uvedl na trh USB MIDI kontroler VCI-100, který umožnil diskžokejům pracovat živě s hudebními nahrávkami uloženými na počítačích ve zvukovém formátu MP3. Dalším technologickým skokem byly hardwarové USB MIDI kontrolery VCI-300[6] a VCM-600[7] umožňující propojení se softwarovými programy Traktor, Ableton, Serato, djay a VirtualDJ. Tyto kontroléry umožňují diskžokejům pohodlné mixování a podstatnou úpravu hudebních tracků pomocí různých efektových plug-inů, které jsou součástí programové výbavy. Kontrolér VCI-400 patří k novinkám roku 2012[8] a umožňuje djům současně mixovat a upravovat hudební tracky ze čtyřech nezávislých zdrojů. O rok později na trh uvádí performance DJ kontrolér VCI-380, který jako jeden z prvních v sobě kombinoval výhody digitálního mixážního pultu a MIDI kontroléru. Tento model DJ kontroléru se ještě během roku 2013 dočkal několika modifikací.

Mixážní pulty[editovat | editovat zdroj]

Mixážní pult PMC-580Pro

Další skupinou produktů Vestaxu jsou mixážní pulty kategorie „battle“, které jsou určené hlavně pro soutěžní klání djů. Pult PMC-05Pro se díky své oblibě v kategorii hip hop vyrábí v různých obměnách již mnoho let: první verze mixážního pultu PMC-05MKII byla uvedena na trh v roce 1990,[9] aktuální verze se prodává pod označením PMC-05ProIV[10]. Jiným mixážním pultem z kategorie „battle“ je digitální PMC-08Pro[11]. Dále Vestax vyrábí mixážní pulty pro kluby a diskotéky. K zajímavým výrobkům patří digitální mixážní pult PMC-580Pro[12] nebo klubový mixážní pult PMC-CX. Tento mixážní pult pomáhal navrhnout společně s japonskými vývojáři světově uznávaný DJ Carl Cox; proto nese model ve svém označení přívlastek "CX".

Spolupráce při vývoji[editovat | editovat zdroj]

Gramofon QFO

Základní filosofií jsou inovace, vysoká technická kvalita, hodnotný design, spolehlivost a kvalitní zvuk. Při návrhu, vývoji a testování svých produktů firma Vestax spolupracuje s předními světovými diskžokeji, podle návrhů Carla Coxe[13] byl vyvinut mixážní pult PMC-CX a mixážní pult PMC-580Pro; DJ Qbert se podílel[14] na vzniku gramofonu Vestax QFO[3]. Na vývoji gramofonu Controller One se podíleli D-Styles[15] a Ricci Rucker[16]. Dalším významným partnerem je společnost Apple, pro kterou byl sestaven djský kontrolér Vestax Spin[17] kompatibilní s operačním systémem Mac OS X.[18] Později byl pro společnost vyvinut djský kontrolér 2. generace pro iOS a Mac pod označením Vestax Spin2. Tento model byl vyráběn od roku 2014 také jako OEM verze pro společnost Casio.

Hodnocení[editovat | editovat zdroj]

Vestax se těší velké oblibě mezi diskžokeji (např. DJ Qbert, Tigerstyle[19], Carl Cox a DJ Unkut[20]). Gramofony PDX-2000 si mimo jiné oblíbil i DJ a člen kapely Linkin Park Joe Hahn, který je používá při živých vystoupeních kapely[21]. USB MIDI kontrolér VCM-600 používal na svých turné diskžokej a hudební producent Paul Van Dyk[22]. V České republice značku Vestax používají například DJ Taktik, DJ Maniac[23] nebo DJ Honan[24] . K posílení technologického rozvoje se Vestax snaží udržovat úzký kontakt s DJ scénou, ať už výše zmíněnou přímou spoluprací při vývoji nových produktů, pořádáním vlastní celosvětové soutěže Vestax Extravaganza či aktivní účastí na světových hudebních veletrzích, například na NAMM Show v USA nebo evropském Musikmesse[25] ve Frankfurtu n/Mohanem. V České republice se účastnil Vestax se svojí scénou několika ročníků[26] festivalu Hip Hop Kemp v Hradci Králové, festivalu Creamfields v Břeclavi[27] a tanečního festivalu Summer Of Love v Hradci Králové. Nově se značka Vestax objevuje se svojí stage na multižánrovém hudebním festivalu Rock for People, pořádaném každoročně v Hradci Králové.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. O založení značky Vestax. www.vestax.com [online]. [cit. 2012-02-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-03-11. 
  2. Oficiální tisková zpráva
  3. a b Recenze gramofonu QFO
  4. Gramofon s MIDI prvky Controler One. www.vestax.com [online]. [cit. 2012-02-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-03-26. 
  5. Recenze prvního MIDI kontroleru VCI-100
  6. Recenze MIDI kontroleru VCI-300
  7. Recenze kontroléru VCM-600
  8. Recenze kontroléru VCI-400
  9. Historie mixážního pultu PMC-05Pro. www.vestax.com [online]. [cit. 2012-02-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-05-10. 
  10. Recenze mixážním pultu PMC-05ProIV. www.cd-dj.net [online]. [cit. 2012-02-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-04-12. 
  11. Recenze mixážního pultu PMC-08Pro
  12. Recenze mixážního pultu PMC-580Pro
  13. Spřátelené značky Carla Coxe
  14. Životopis DJ Qberta. www.djqbert.com [online]. [cit. 2012-02-21]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-02-09. 
  15. Diskografie D-Styles
  16. Diskografie Ricci Rucker
  17. O kontroléru Vestax Spin. vestaxspin.com [online]. [cit. 2012-02-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-02-19. 
  18. Specifikace kontroleru Vestax Spin Archivováno 4. 2. 2012 na Wayback Machine. na Apple Store
  19. Profil DJ Tigerstyle. www.djtigerstyle.com [online]. [cit. 2012-02-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-08-01. 
  20. Profil DJ Unkut
  21. Profil Joe Hahn. www.linkinpark.com [online]. [cit. 2012-02-27]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-02-01. 
  22. Rozhovor s Paul Van Dykem pro DJ Mag. www.djmag.com [online]. [cit. 2012-03-13]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-07-07. 
  23. Profil DJ Maniac
  24. Profil DJ Honan
  25. O mezinárodním veletrhu Musikmesse
  26. Fotoreportáže z festivalu Hip hop kemp
  27. Reportáž z festivalu Creamfields

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]