Vesta (oděv)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tradiční vesta, kterou lze nosit s dvoudílným oblekem nebo samostatně se sakem a kalhotami.

Vesta (z lat. vestis, oblek) je část oblečení, jež slouží k zakrytí horní části těla. Obvykle bývá bez rukávů, existují však i pletené vesty s rukávy.[1] (Vestou se často nazývá i svetr, pokud má, na rozdíl od pulovru, zapínání.) Běžně se nosí přes košili a kravatu a pod sakem jako součást formálního pánského oděvu. Tvoří také nedílnou součást klasického třídílného obleku.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Francouzská hedvábná vesta z doby kolem roku 1750, LACMA.

Vesta je jednou z nemnoha oděvních součástí, u níž se přesně ví, kdy se objevila. Zavedl ji anglický král Karel II. v období restaurace britské monarchie, kdy ji prohlásil za součást správného oblečení. Během 17. století se stala běžným kouskem pánského oděvu. V té době byly v módě bohatě zdobené barevné vesty. Ke konci 19. století se pak stala nedílnou součástí nově vznikajícího klasického obleku. Zhruba od 50. let minulého století přestala být u obleku nezbytně vyžadována. Kalhoty nošené k vestě tradičně držely šle nikoli opasek.

Charakteristika a užití[editovat | editovat zdroj]

Vesta se zapíná vepředu stejně jako sako, a to buď na knoflíky, či na patentky. A tak jako obleky se i vesty dělí na jednořadé a dvouřadé, nezávisle na formálnosti oděvu. Jednořadé vesty jsou však obvyklejší. Podle stylu mohou být vesty též opatřeny klopami.

V dřívějších dobách nosili muži své kapesní hodinky v kapsičce vesty s řetízkem provlečeným knoflíkovou dírkou. To se však s příchodem náramkových hodinek změnilo.

V dnešní době se pánské společenské vesty stále víc stávají doplňkem pánského šatníku a nosí se i mimo společenské události. Do zaměstnání je nejvhodnější kombinovat je s vhodnou úzkou kravatou.[3] Pro volnočasové aktivity jsou především určeny vesty pletené, jež by měly ladit se svetrem či košilí,[4] dále pak vesty zimní a sportovní.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Waistcoat na anglické Wikipedii.

  1. Roetzel, Bernhard. 'Opravdový gentleman. 3. vyd. Praha: Slovart, 2013. s. 287. ISBN 978-80-7391-674-9
  2. GAVENAS, Mary Lisa. Encyclopedia of Menswear. New York: Fairchild Publications, 2008. ISBN 978-1-56367-465-5. S. 379. 
  3. taxido.cz. taxido.cz [online]. [cit. 2014-11-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-11-06. 
  4. www.chovani.eu

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]