Brodiví a pelikáni

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Veslonozí)
Jak číst taxoboxBrodiví a pelikáni
alternativní popis obrázku chybí
Pelikán hnědý (Pelecanus occidentalis)
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaptáci (Aves)
Podtřídaletci (Neognathae)
Řádbrodiví a pelikáni (Pelecaniformes)
Sharpe, 1891
Čeledi
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Brodiví a pelikáni (Pelecaniformes) je řád středně velkých a velkých vodních ptáků, kteří jsou široce rozšíření po celém světě. Brodiví a pelikáni zahrnují následující čeledi: člunozobcovití, ibisovití, kladivoušovití, pelikánovití a volavkovití. Řád Pelecaniformes původně nesl v češtině název veslonozí, avšak po četných výzkumech DNA z počátku 21. století a zahrnutí dalších několika čeledí do toho řádu a vyjmutí některých jiných se Pelecaniformes začal označovat jako „brodiví a pelikáni“.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Všechny prsty jsou otočeny dopředu a spojeny plovací blánou. Všichni zástupci se živí rybami. Podle způsobu lovu se liší stavba zobáku a míra pneumatizace těla (množství dutých kostí a velikost vzdušných vaků). Většinou hnízdí v koloniích na skalnatých, nebo i plochých pobřežích, ostrovech, na stromech a v rákosinách.

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Tradiční systematika řadila do řádu Pelecaniformes šest skupin vodních ptáků – pelikány, kormorány, anhingy, tereje, fregatky a faetony. Řád se dříve označoval jako veslonozí. Anhingy, terejové, fregatky a kormoráni dnes tvoří samostatný řád terejové (Suliformes); stejně tak faetony tvoří samostatný řád faetoni (Phaethontiformes).

Moderní analýzy DNA z 21. století ukázaly, že řád veslonohých byl v původním pojetí polyfyletickým seskupením taxonů, z nichž mnohé měly blíže k brodivým (ve starém chápání tohoto řádu), než k ostatním čeledím veslonohých. Na základě těchto výzkumu jsou do řádu Pelecaniformes nově řazeni zástupci brodivých ptáků mimo čápovitých, naopak faetoni jsou považováni za samostatný řád. Vztahy jednotlivých skupin řádu ukazuje toto schéma:[1][2]

 Pelecaniformes (brodiví a pelikáni)  

 Balaenicipitidae (člunozobcovití)

 Pelecanidae (pelikánovití)

 Scopidae (kladivoušovití)

 Threskiornithidae (ibisovití)

 Ardeidae (volavkovití)

Do českého jazyka se řád Pelecaniformes překládá jako brodiví a pelikáni.[3][4]

Seznam čeledí[editovat | editovat zdroj]

Do řádu brodiví a pelikáni se zahrnují následující čeledi:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HACKETT, Shannon J., et al. A phylogenomic study of birds reveal their evolutionary history. Science. 2008, roč. 320, čís. 5884, s. 1763-1768. Dostupné online. 
  2. Pelecaniformes [online]. Tree of Life web project [cit. 2021-12-06]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-08-12. (anglicky) 
  3. České názvosloví a systém ptáků (Avifauna Západopalearktické oblasti) [online]. Česká společnost ornitologická, 2021-2-28 [cit. 2021-05-16]. Dostupné online. 
  4. Text příloh Úmluvy o ochraně stěhovavých druhů volně žijících živočichů v překladu do českého jazyka [online]. 2012 [cit. 2021-05-18]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]