Velký bazar (Istanbul)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Velký bazar
Základní informace
Slohislámská architektura
Poloha
AdresaFatih, TureckoTurecko Turecko
Souřadnice
Map
Další informace
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikimedia Commons galerie na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Jedna z ulic Velkého bazaru v Istanbulu.

Velký bazar v Istanbulu (turecky Kapalı Çarşı – Krytá tržnice) je jedním z největších a nejstarších komplexů krytých tržnic na světě, který má více než 58 krytých pasáží a přes 1200 obchodů. Denně ho navštíví okolo 250 až 400 000 turistů. Tržnice se rozprostírá na ploše 45 hektarů. Využívá se plocha 36 hektarů a zaměstnává se zde asi 20 tisíc osob.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První budovy, zvané Bedestan, byly postaveny jako veřejné sklady zboží v letech 14551461. Dal je postavit osmanský sultán Mehmed II. (Mehmed Dobyvatel). V 16. století, během vlády sultána Sulejmana I. Skvostného, byl celý komplex tržnic značně rozšířen. Tržnice byla známá obchodem s kořením, kůží, keramikou, látkami, šperky a koberci. Pozdější zemětřesení budovy značně poškodilo. Rozsáhlá rekonstrukce byla ukončena v roce 1894.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Komplex se skládá z 12 hlavních budov s 22 branami. Velký bazar má čtyři střední hlavní brány situované na koncích hlavních ulic, které protíná blízko jihozápadního rohu komplexu. Jedna ulice spojuje náměstí a mešitu sultána Bajezida II. s mešitou Nuruosmaniye sultána Osmana III. z roku 1755.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Veľký bazár (Istanbul) na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]