Velika Kapela

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Velika Kapela
Pohoří Velika Kapela pohledem z ostrova Krk
Pohoří Velika Kapela pohledem z ostrova Krk

Nejvyšší bod1 535 m n. m. (Kula)

Nadřazená jednotkaDinárské hory
Sousední
jednotky
Gorski Kotar, Velebit, Podgorje
Podřazené
jednotky
Bitoraj, Viševica, Bjelolasica, Mala Kapela

SvětadílEvropa
StátChorvatskoChorvatsko Chorvatsko
Map
Horninyvápenec
PovodíDobra
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Velika Kapela (česky kaple) je plošně poměrně rozsáhlé pohoří v Chorvatsku, spojující masivy Gorski Kotar a Velebit. Pohoří má charakteristiku vysoko vyzdvižené náhorní plošiny, z které vystupují jednotlivé horské hřebeny.

Členění[editovat | editovat zdroj]

Od severozápadu se jedná o masiv Bitoraj (Bitoraj, 1 385 m). který sousedí na jihu s další vysokou skupinoui Viševica (Viševica, 1428 m). Tato část pohoří je dobře dostupná po místních silnicích vedoucích z města Rijeka. Četné jsou zde homolovitě zaoblené, zalesněné kopce. V samém středu pohoří Velika Kapela se nalézá nejvyšší vrchol masivu Bjelolasica (Kula, 1 535 m). Blízko tohoto vrcholu leží přírodní rezervace Bijele a Samarske stijene, která podléhá přísným pravidlům. Dále za silničním sedlem Vrh Kapele (880 m) se pohoří táhne již nižšími masivy pod názvem Mala Kapela (Seliški vrh, 1 280 m).

Turismus[editovat | editovat zdroj]

Ve skupině Mala Kapela se nachází jedna z nejznámějších turistických oblastí Chorvatska - Plitvická jezera. Turisticky jsou vyhledávané pouze oblasti Bjelolasica a Bijele a Samarske stijene.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]