Veka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: Vesmírná kapela (VeKa).
Veka
Veka
Veka
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Veka je bílé pečivo z pšeničné mouky, zpravidla oválného tvaru podobného tvaru rohlíku. Je však celkově větší (do šířky i délky) a nadýchanější. Příčně nakrájená se používá v Česku zejména k tvorbě obložených chlebíčků. Její původ je ve Francii.

Použití v kuchyni[editovat | editovat zdroj]

Použití vek v kuchyni je velice různorodé. Od tradiční tvorby obložených chlebíčku až k opečené vece obalované v cukru[1] či skořici.[2] Veka se také může použít k tvorbě houskových knedlíků či tzv. vídeňského knedlíku.[3] Ztvrdlá veka namáčená v mléce pak tvoří základ žemlovky. Dalším využitím pak může být např. smažená sýrová veka[4] či vydlabaná plněná veka.[5][6]

Varianty[editovat | editovat zdroj]

Svým tvarem veky připomínají často bagety a někdy jsou s nimi zaměňovány. Na rozdíl od nich však veky mají výrazně hladší povrch a krájejí se příčně (jako chléb) – z takových kousků se poté většinou tvoří obložené chlebíčky. Veky se samy od sebe odlišují především délkou a šířkou. Většina vek je, na rozdíl od baget, také velmi světlých.

Složení[editovat | editovat zdroj]

Díky svému složení má veka vysoký glykemický index. To znamená, že tělo energii z veky rychle spotřebuje. Sto gramů veky má energetickou hodnotu 1190 kJ, obsahuje 8 g tuků, a 60 g sacharidů.[7]

Postup výroby[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. recept
  2. recept
  3. recept
  4. recept[nedostupný zdroj]
  5. recept
  6. recept. recepty.ekucharka.cz [online]. [cit. 2008-09-09]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2008-06-26. 
  7. Archivovaná kopie. www.istob.cz [online]. [cit. 2008-09-09]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2008-09-20. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]