Ve jménu…

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ve jménu…
Původní názevW imię...
Země původuPolskoPolsko Polsko
Jazykypolština a nizozemština
Délka102 min
Žánryfilmové drama
LGBT film
filmový thriller
ScénářMałgorzata Szumowska
Michał Englert
RežieMałgorzata Szumowska
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleAndrzej Chyra
Maja Ostaszewska
Mateusz Kościukiewicz
Łukasz Simlat
HudbaPaweł Mykietyn
KameraMichał Englert
Výroba a distribuce
PremiéraNěmecko 8. února 2013
Polsko 20. září 2013
Rozpočet9 883 $
OceněníTeddy Award
Ve jménu… na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ve jménu… (v originále W imię…) je polský hraný film z roku 2013, který režírovala Małgorzata Szumowska podle vlastního scénáře. Film zachycuje vnitřní rozpolcenost venkovského římskokatolického faráře, který žije jako nevyoutovaný gay. Snímek měl světovou premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu Berlinale 8. února 2013[1] a v ČR byl uveden téhož roku na filmovém festivalu Mezipatra.[2]

Děj[editovat | editovat zdroj]

Farář Adam krátce působí v malé farnosti na polském venkově, kam byl přeložen z Varšavy. Věnuje se práci s problémovou mládeží – spolu s učitelem Michalem má na starosti skupinu mladíků z polepšovny, kteří mají výpomoc na stavbě jako formu trestu. Adam působí jako moderně smýšlející kněz – po večerech trénuje vytrvalostní běh, v civilu nosí moderní „značkové“ oblečení, hraje fotbal. Na faru k němu občas dochází sousedka Ewa, která se s manželem Michalem přistěhovala z města a na vesnici se nudí. Chce Adama svést. Do skupiny adolescentů nezapadl mlčenlivý Lukasz, který je žhář. K Adamovi si vytvoří silnější pouto. Jednou při zpovědi se Adamovi jeden z mladíků, Gajo svěří, že měl sexuální styk s jiným klukem a má kvůli svému počínání větší strach z reakce ostatních než z Boha. Adam mu jako pokání uloží hodinu večerního běhu. Adam nechtěně jednoho večera zpozoruje, že Gajo a Adrian mají pohlavní styk. To v něm probudí potlačovaný problém s alkoholismem a depresi. Gajo následně spáchá sebevraždu. Michal si všímá, že Adam se ke klukům chová příliš vstřícně a napíše dopis biskupovi. Na audienci mu biskup vysvětlí, že Adam má v práci s mládeží dobré výsledky, ale že jeho činnost bude podrobena zkoumání. Adam hovoří přes Skype se svou sestrou žijící v Torontu a svěří se jí, že je gay. Ona mu nevěří a považuje jeho povídání jen za opilecké blábolení. Adam je přeložen na farnost do nedaleké vesnice. Lukasz se za ním vydá.

Film obsahuje několik náboženských symbolických motivů – farář se jmenuje Adam a Ewa je sousedka, která se ho snaží svést, Adam má kolem sebe, tak jako Ježíš, skupinu „učedníků“, nebo omývání nohou poraněného Lukasze.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Andrzej Chyra farář Adam
Mateusz Kosciukiewicz Lukasz
Lukasz Simlat Michal
Maja Ostaszewska Ewa
Maria Maj Lukaszova matka
Tomasz Schuchardt Adrian
Kamil Adamowicz Rudy
Mateusz Gajko Gajo
Jakub Gentek Koko
Daniel Swiderski Babun
Mateusz Malczewski Mateusz
Krystian Poniatowski Itan
Kacper Sztachanski Sztacha
Kamil Konopko Kamil
Olgierd Łukaszewicz biskup

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. W imię… (2013): Release Info [online]. IMDb [cit. 2022-10-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Záznam v katalogu