Večerníček

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o televizním pořadu. O planetce pojednává článek Večerníček (planetka).
Večerníček
Žánryrodinný televizní seriál
rodinný film
NámětMilan Nápravník
RežieVáclav Bedřich
Skladatel znělkyLadislav Simon
Země původuČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
ČeskoČesko Česko
SlovenskoSlovensko Slovensko
Obvyklá délka10 min
Produkce a štáb
HudbaLadislav Simon
Produkční
společnost
Československá televize
Česká televize
RTVS
Premiérové vysílání
StaniceČeskoslovenská televize
Česká televize
RTVS
Vysíláno1965 dosud
Oficiální webové stránky
Večerníček na ČSFD
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Večerníček je přibližně desetiminutový večerní televizní pořad s pohádkovým nebo jiným příběhem určeným pro děti, vysílaný každý večer původně Československou televizí a dnes Českou televizí a Slovenskou televizí v předpokládaný čas jejich uléhání do postele.

Symbolem pořadu je kreslený chlapecký kolportér Večerníček[1]papírové čepici ve znělce, která pohádkové epizodě předchází; autorem postavičky je malíř Radek Pilař.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Předchůdce Večerníčků byl pořad Stříbrné zrcátko, který začal své vysílání v roce 1963, v nedělním podvečerním čase. Od 2. ledna 1965 byl večerníček ucelenou formou s pravidelným nedělním vysíláním. Výtvarník Milan Nápravník je zakládajícím tvůrcem a prvním dramaturgem Večerníčku. Animovaná znělka Večerníčku je nejstarší televizní znělka v České republice. Autorem kreslené postavy „kluka – večerníčka“ v krátkém animovaném představení, před uvedením pohádky je výtvarník Radek Pilař; tvůrcem hudby byl Ladislav Simon. Pozdrav „Dobrý večer“ a „Dobrou noc“ namluvil tehdy šestiletý Michal Citavý (* 1958). Znělku natočil v srpnu 1964 režisér Václav Bedřich. První barevné vysílání začalo v roce 1973, od téhož roku je pořad vysílán každý den.

K nejznámějším Večerníčkům patří O krtkovi, O loupežníku Rumcajsovi, Pohádky z mechu a kapradí, O makové panence, Krkonošské pohádky, Říkání o víle Amálce, Maxipes Fík, Pat a Mat, Bob a Bobek, Mach a Šebestová. Ze zahraničních večerníčků to byly třeba Pes Filipes, Tip a Tap, Rodina Nessových, Jen počkej, zajíci! nebo příběhy Bolka a Lolka, ovšem v posledních letech večerníček vysílá výhradně domácí tvorbu. Česká televize vyrábí každým rokem několik nových příběhů. Od 1. ledna 2012 se vysílání pořadů přestěhovalo rozhodnutím nového vedení České televize z prvního programu na ČT 2.[2] Od vzniku ČT :D 31. srpna 2013 je vysílán souběžně i tam. Po osmi letech paralelního vysílání je Večerníček od 1. července 2021 vysílán pouze na ČT :D.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Večerníček je nejsledovanějším dětským pořadem v Česku a také nejdéle vysílaným dětským pořadem; roku 2015 oslavil 50 let.

Dne 2. ledna 2011 byl Večerníček a motiv pozadí z animované znělky součástí upraveného loga Google (tzv. Google Doodle), pro připomenutí 46. výročí prvního vysílání.[3]

Po animované postavě byla pojmenována planetka 33377 Večerníček, objevená 12. února 1999 Petrem Pravcem na observatoři Ondřejov.

V některých večerníčcích se objevují odkazy na ostatní večerníčky. Např. v epizodě U pumpy (1979) večerníčku Bob a Bobek – králíci z klobouku si Bobek píská melodii z Maxipsa Fíka. V díle Jak se Žofka dopustila osudové chyby (1987) večerníčku Žofka a spol. se mihnou Mach a Šebestová. V díle Pexeso (1994) večerníčku Káťa a Škubánek se mezi vyloženými kartami pexesa objevují Kmotra liška, Kosí bratři, RumcajsCipískem, Maková panenka, Křemílek a Vochomůrka, či Maxipes Fík. V úvodním díle Hurvínkova roku (2003) navštíví Hurvínek s Máničkou muzeum, kde je vystaven Krtek, Mach a Šebestová, Bob a Bobek či Pat a Mat. V pátém díle večerníčku Mach a Šebestová na cestách (2005) se na kufru objeví obrázek Boba s Bobkem.

Večerníčkové seriály s větším počtem dílů[editovat | editovat zdroj]

Mezi nejdelší české večerníčkové seriály, které mají více než 26 dílů, patří:

Při započtení večerníčkových seriálů se společnými hlavními postavami:

Nejsou zahrnuty seriály z dob Československé televize, které byly vyráběny českými tvůrci v českých studiích na zakázku pro Slovensko, např. Hlemýžď Matěj a skřítek Vítek, který má dokonce 100 dílů; výjimkou je seriál …A je to!, který je němý, a navíc je součástí větší české série s Patem a Matem.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Večerníček: Nejslavnější český kamelot a kolportér. www.kolportaz.cz [online]. [cit. 2023-6-13]. Dostupné online. 
  2. Mirka Spáčilová. Staré zábavy v ČT ubude. MF DNES. 2011, roč. 22, čís. 23. listopadu, s. 9B. ISSN 1210-1168. 
  3. 46. výročí Večerníčku [online]. Google, 2011-01-02 [cit. 2017-03-20]. Dostupné online. Dostupné také na: [1]. 
  4. Nejdelším seriálem večerníčku je s počtem 52 dílů Bob a Bobek na cestách

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • FARNÁ, Kateřina. Večerníček. Fenomén, který nemá obdoby. Kultura. Právo. Borgis, 4. květen 2023, ročník 33, čís. 103, s. 21. ISSN 1211-2119.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]