Vasja Bajc

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vasja Bajc
Narození19. ledna 1962 (62 let)
Lublaň
Povolánískokan na lyžích, trenér skoků na lyžích a běžec na lyžích
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vasja Bajc (* 19. ledna 1962 v Lublani) je slovinský skokan na lyžích, reprezentant Jugoslávie a skokanský trenér.

Sportovní kariéra[editovat | editovat zdroj]

Jako skokan Vasja Bajc nedosáhl žádného oslnivého výsledku. Jeho největším úspěchem bylo 5. místo v závodě Světového poháru v Planici (1980) a 9. příčka z Harrachova (1984). Zúčastnil se i olympiády v Sarajevu (1984), kde obsadil solidní 15. místo na můstku K-90 a 17. místo na můstku K-70. Ve Světovém poháru se naposledy objevil začátkem roku 1988.

Trenérská kariéra[editovat | editovat zdroj]

Svou trenérskou kariéru začal v roce 1990 ve Španělsku, v zemi, která je pro skoky velmi exotická. Prestiž si vybudoval až při svém následném angažmá: jako kouč japonských skokanů, k nimž přišel v roce 1994, a jako individuální trenér excelentního skokana Kazujoši Funakiho. S japonskou reprezentací získal celkem 22 medailí, na olympiádě v Naganu (1998) jeho svěřenci získali čtyři medaile, z toho dvě zlaté.

Na následující olympiádě v Salt Lake City vyšli Japonci medailově naprázdno a Bajc podepsal smlouvu s nizozemským týmem. Rok poté působil u dalšího skokanského „trpaslíka“ - ve Švédsku.

Angažmá v ČR[editovat | editovat zdroj]

S dalším angažmá přišel i Bajcův druhý velký trenérský úspěch. V roce 2004 se stal trenérem českého A-týmu, probudil skokanský talent v Jakubu Jandovi a udělal z něj jednoho z nejlepších skokanů své doby i české historie.

Výchozí pozici neměl snadnou. České skoky se nacházely v hluboké krizi a zmítaly jimi osobní spory. Když se uvažovalo o Bajcově angažmá, na serveru skoky.cz se psalo: „Představa, že by naši skokané začali praktikovat 'pavoučí' styl mladého Švéda (narážka na švédského skokana Eriksona, kterého Bajc trénoval), nechává naskakovat husí kůži. Vasja Bajc není akceptovatelný v ČR téměř pro nikoho! A to ani za cenu, že by pracoval za plat českého trenéra! Zpackanou práci kolem českého skoku musí napravit zase Češi, kteří za současný stav mohou.“[1]

Janda však velmi rychle výkonnostně vyrostl. Solidní zlepšení naznačovala již letní Grand prix a hned v druhém závodě Světového poháru obsadil třetí místo. Následovaly velké úspěchy v závodech i na mistrovství světa. Poté, co svaz splnil podmínky, které si Bajc kladl pro setrvání v ČR, podepsal trenér novou smlouvu a český tým měl vést minimálně do olympiády v Turíně. Před olympiádou však vypukly spory mezi „Jandys Teamem“, lidmi okolo Jakuba Jandy, a Svazem lyžařů ČR. Vasja Bajc se přiklonil na stranu Svazu. Šéf skokanského úseku Leoš Škoda řekl médiím, že Bajc je rozhodnut kvůli kritice nejet do Turína. To rozhodilo Jakuba Jandu a na olympiádě měl k medailím daleko. Závěr sezóny si však již pohlídal a Bajcův svěřenec vyhrál Světový pohár. Další působení v ČR však již Bajc vyloučil. O Jandově otci dokonce řekl: „Je to negativní faktor ve skoku. Jak se to česky říká. To je hnus, napište, že je hnus, jde mu jen o peníze a sám Jakub z toho bude mít problémy.“[2]

Trenérská angažmá[editovat | editovat zdroj]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

  • Stal se vítězem trenérské části ankety Král bílé stopy 2005.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

  • Bajcovým trenérem byl Zdeněk Remsa, a proto umí Bajc solidně česky.
  • Bajcův syn z prvního manželství Lovro je hokejista, zajímal se o něj i liberecký extraligový tým
  • Má zálibu v knihách z mafiánského prostředí

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Utajených sedm statečných a drahý Vasja. skoky.cz [online]. 2004-04-24. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2005-01-18. 
  2. Bajc řekl, že končí, zuří skokanská válka. Sport.cz [online]. 2006-03-20. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]