Konvice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Varná konvice)
Tento článek je o užitné nádobě. O menší nádobce na nalévání tekutin, příp. liturgické nádobě pojednává článek konvička.
Keramická čajová konvice
Čínská čajová konvice (18. století)

Konvice je nádoba, která je užívána zejména v domácnostech pro přípravu, transport, skladování a podávání nápojů. Obvykle jde o uzavřenou skleněnou, kovovou (plechovou), keramickou, plastovou nebo porcelánovou nádobu opatřenou držadlem, hubicí a víčkem, která spadá do kategorie nádobí. Typická je například pro podávání čaje, uchovává teplo, odtud pak čajová konvice ( dlouho vaří vodu pro lepší zážitek z čaje) respektive čajník. Některé čajové konvice jsou vybaveny sítkem na louhování bylinek.

Varná konvice[editovat | editovat zdroj]

Pro přímou tepelnou přípravu teplých nápojů slouží varné konvice, které dnes bývají vyrobeny z kovu nebo varného skla, umožňujícího vařit vodu přímo na elektrickém nebo plynovém vařiči (sporák) bez nutnosti přelévání vody.

Rychlovarná konvice[editovat | editovat zdroj]

Rychlovarná konvice je domácí elektrospotřebič, jde vlastně o kombinaci klasické konvice která je doplněna speciálním elektrotechnickým zařízením pro odporový ohřev vody (vestavěný elektrický rychlovařič).

Existují i speciální typy dvojitých konvic opatřené speciálními vodními filtry, které jsou označovány jako filtrační konvice.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]