Variace (hudba)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Variace je hudební instrumentální forma, jejímž základem je opakování jedné základní melodie (tématu) v různých obměnách.

Téma bývá různého původu – přejaté ze skladby jiného autora nebo z lidové hudby či vytvořené přímo autorem jako základ k variační práci. Téma nebývá příliš dlouhé. Mívá jednoduchou, ale výraznou melodii, prostou harmonii, nekomplikovaný rytmus a mírné tempo. Má poskytovat dostatek příležitosti k variacím.

Obměňování tématu probíhá nejrůznějšími způsoby, např. zdobením melodie, změnou rytmu, harmonie, tempa, tóniny, polohy, většinou kombinací těchto i řady dalších variačních postupů.

Na počátku této hudební formy vždy zazní téma. Po něm následují jednotlivé variace označené čísly. Počáteční variace bývají jednoduché a zachovávají značnou podobnost s tématem. Jsou tedy formální. Postupně se variace komplikují, nejsložitější obvykle zazní na závěr. Někdy jsou variace zakončeny tématem v původním znění.

Příklady variací[editovat | editovat zdroj]

Variace jsou mezi hudebními skladateli oblíbenou formou, mezi nejznámější příklady jejího využití patří:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • LISÁ, Dagmar. Hudební nauka pro malé i větší muzikanty. 3. vyd. (v Editio Bärenreiter Praha 2. vyd.). Ilustrace Šimona Vepřková. Praha: Editio Bärenreiter Praha, 2009. 56 s.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]