Vandélie obecná

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Vandellia cirrhosa)
Jak číst taxoboxVandélie obecná
alternativní popis obrázku chybí
Vandélie obecná
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídapaprskoploutví (Actinopterygii)
Řádsumci (Siluriformes)
Čeleďkandirovití (Trichomycteridae)
Rodvandélie (Vandellia)
Binomické jméno
Vandellia cirrhosa
Valenciennes, 1846
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vandélie obecná zastarale šulinokaz cizopasný[1][2] (také kandiru; rybí upír, Vandellia cirrhosa; Valenciennes, 1846) je drobná sladkovodní ryba z čeledi kandirovitých, která dorůstá maximální délky 6 cm a šířky 5 mm. Je to poloprůsvitný sumec úhořovitého tvaru těla. Žije v tropických sladkých vodách Jižní Ameriky, v povodí Amazonky a Orinoka, kde je domorodci považován za jedno z největších známých nebezpečí číhajících ve vodě. Kandiru je zde mnohonásobně obávanější než známější piraňa.

Kandiru se také dokáže přichytit na kůži hostitelské ryby a přemisťovat se tak na větší vzdálenosti.[3]

Údajné útoky na člověka[editovat | editovat zdroj]

Strach domorodců je dán způsobem obživy vandélií, kterým se lidově přezdívá rybí upíři. Jde o parazity cizopasící v žaberní dutině velkých druhů ryb. Zde prokousnou velké žaberní artérie a pijí krev vystřikovanou pod tlakem z tepny (nemusí ji sát, jak by napovídal v angličtině používaný termín „blood sucker“). Žaberní dutinu vyhledávají podle proudu vody vycházejícího ze skřelí. Pověrčiví indiáni[4] se v nebezpečných oblastech vybavují před vstupem do vody ochrannými prostředky – kokosovou skořápkou na genitáliích nebo pevným podvázáním předkožky, z obavy před vstupem vandelie do močové trubice. Tento jev však nebyl potvrzen a má charakter moderního mýtu.[4]

Existuje pouze jediný zdokumentovaný případ uchycení vandélie v močové trubici muže, zaznamenaný v roce 1997, ovšem i ten je však pro nesrovnalosti považován za podvrh.[4][5][6] Americký mořský biolog Stephen Spotte, který podrobně zkoumal a zpochybnil tento případ, odpověděl na otázku, jaká je pravděpodobnost, že člověk, močící v místech, kde se vandélie vyskytuje, jí bude napaden: „Asi taková, jako že do vás udeří blesk v okamžiku, kdy jste požírán žralokem.“[7]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Candiru (fish) na anglické Wikipedii.

  1. vandélie obecná. BioLib [online]. Dostupné online. 
  2. Vandélie – nebezpečný parazitický sumeček napadající člověka. Časopis Rybářství (iRybářství.cz) [online]. 2019-10-17. Dostupné online. 
  3. Šulinokaz při své cestě Amazonkou využívá větší ryby jako taxíky. Novinky.cz [online]. Borgis [cit. 2021-09-22]. Dostupné online. 
  4. a b c KUŽEL, Martin. Unikátní přehled: Zvířata, která svému okolí doslova pijí krev. Epocha [online]. 2016-12-27. Dostupné online. 
  5. SAMAD, Anoar. CANDIRU DENTRO DA URETRA [online]. 1997 [cit. 2022-07-17]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2004-06-16. (portugalsky) 
  6. BAUER, Irmgard L. Candiru—A Little Fish With Bad Habits: Need Travel Health Professionals Worry? A Review. S. 119–124. Journal of Travel Medicine [online]. 2013-03-01 [cit. 2022-07-17]. Roč. 20, čís. 2, s. 119–124. Dostupné online. ISSN 1195-1982. (anglicky) 
  7. SCHUTT, Bill. Dark Banquet: Blood and the Curious Lives of Blood-Feeding Creatures. [s.l.]: Random House LLC, 2008. Dostupné online. ISBN 978-0-307-38112-5. S. 281. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]